U BiH se vakcina protiv HVP-a mora kupiti za 360 KM

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), od kojeg nekoliko tipova uzrokuje rak genitalnih organa, u Srbiji će se od aprila finansirati iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Nisu obavezne

Budući da je riječ o vakcini koja se preporučuje devojčicama i dječacima, a sprečava rak koji više pogađa žene, posebno kad je u pitanju rak grlića maternice, istražili smo je li ovakva zaštita dostupna i bh. populaciji.

Kako su za “Avaz” potvrdili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u prodaji su vakcine koje su preventiva kad je riječ o malignim oboljenjima, ali one nisu u programu obavezne imunizacije stanovništva nego se moraju kupiti, piše Avaz.

Vakcina je, kako su nam rekli u apotekama, skupa te košta skoro 360 maraka. No, koliko je važno da bude uvedena u program vakcinacije, pokazuju podaci iz oba bh. entiteta, gdje se navodi da je Bosna i Hercegovina, prema broju oboljelih od karcinoma grlića maternice, u vrhu evropskih zemalja.

Procjene su da od ove vrste raka u BiH obolijeva 31,2 na 100.000 žena. Usporedbe radi, učestalost u Srbiji je 20,3, a recimo, u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Španiji te još nekim zemljama ispod 8 na 100.000 žena.

– Za naše uvjete, ove vakcine su preskupe, a život, očito, prejeftin. Rijetko se kupuje bez obzira na to što je procent oboljelih velik – kazala nam je jedna farmaceutkinja.

Tri doze

– Dozvolu za stavljanje u promet imaju dvije vrste vakcina protiv papiloma virusa. Premaligne genitalne lezije i karcinom grlića maternice uzročno su povezani s humanim papiloma virusom (HPV), kao i genitalne bradavice (condyloma acuminata). Namijenjene su uzrastu od 9 do 13 godina, prema rasporedu za dvije doze. Ako se druga doza vakcine primjenjuje manje od šest mjeseci nakon prve doze, mora se primijeniti i treća doza. Sve tri doze treba primijeniti u roku od jedne godine – pojasnili su nam iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Ako se vakcina daje mladima od 14 godina, uzimaju se tri doze za godinu.

Bolest se razvija i do 10 godina

Stupanjem u seksualne odnose žena je već pod rizikom da se inficira uzročnikom cervikalnog karcinoma HPV-om, a za razvoj bolesti potrebno je od pet do 10 godina.
Zato je svojevremeno i Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) preporučio da se sve djevojčice od 10 do 14 godina vakcinišu protiv humanog papiloma virusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments