U BiH se zvanično više ne smiju uvoziti automobili stari 10 godina!

Bosna i Hercegovina konačno može očekivati smanjenje starih zagađivača na ulicama nakon što je početkom ovog mjeseca stupila na snagu zabrana uvoza polovnih vozila s motorom Euro 4.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) saznajemo kako su građani BiH, vjerovatno upoznati o ovoj odluci, proteklih mjeseci dosta intenzivnije uvozili polovna vozila u odnosu na raniji period.

Povećan uvoz

U prvih pet mjeseci 2019. u BiH je uvezeno 38.661 vozilo vrijednosti više od 412 miliona KM, od čega je 34.269 polovnih automobila. U istom periodu prethodne godine, u BiH je uvezeno 27.256 polovnih vozila, piše Klix.ba.

Inače, u BiH je u 2018. uvezeno 82.905 automobila, od čega su bile 72.380 polovnih vozila. U susjednoj Hrvatskoj, naprimjer, uvozi se četiri puta više novih automobila.

Koliki je trend rasta uvoza polovnih automobila u BiH, najbolje pokazuje podatak da je u našu zemlju 2010. godine uvezeno 32.695 automobila, što je više nego upola manje u odnosu na prošlu godinu.

Gotovo 80 posto registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina, što nas čini zemljom s najstarijim voznim parkom u Evropi.

Glasnogovornik UINO Ratko Kovačević pojašnjava nam koje su procedure pri uvozu vozila.

– Carinik na graničnom prijelazu vlasniku uvoznog automobila daje prolaznu carinsku prijavu na rok od deset dana u kojem vozilo mora proći pregled u ovlaštenom tehničkom servisu koji ispituje da li to vozilo i motor zadovoljavaju uslove za uvoz u BiH. Kada dobiju uvjerenje da zadovoljavaju standarde, tada vraćaju vozilo na carinjenje – kaže nam Kovačević.

Prijelazni period

Prema novoj Odluci o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila, objavljenoj u martu ove godine, u BiH će biti moguće uvesti polovne automobile samo ukoliko ispunjavaju standard Euro 5 te nova vozila s Euro 6 motorom. To znači kako se u BiH više neće moći uvoziti automobili stariji od otprilike deset godina.

– Ovom odlukom se propisuju najniži tehnički zahtjevi za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila te za diјеlоvе, urеđаје i opremu vozila u procesu homologacije tipa. Korištenim vozilom se smatra vozilo od čijeg je prvog registriranja prošlo najmanje tri mjeseca ili koje je prešlo put od najmanje 3.000 kilometara – pojašnjavaju nam iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Iz stanica za tehnički pregled podsjećaju kako je Euro 5 stupio na snagu 2009. u Evropi, ali kako postoje i automobili proizvedeni 2010. s Euro 4 motorom.


“Moramo uzeti u obizir i prijelazni period. To znači da će svi oni koji su ranije uplatili vozila koja nisu u skladu s novim pravilima, i koji imaju dokaz o predračunu, narudžbi i slično, moći uvesti svoja vozila u BiH. Za sve ostale vrijedi zabrana od 1. juna”, kazali su nam iz ovlaštenih stanica za tehnički pregled Sarajevo-osiguranja.

Inače, Odluka o najnižem standardu prilikom uvoza vozila bila je zahtjev Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH pri Vanjskotrgovinskoj komori FBiH.

Cilj ove zabrane, ističu nadležni, jeste doprinijeti boljoj ispravnosti vozila, smanjenju zagađenosti, smanjenju nesreća na putevima, što će u konačnici približiti BiH ispunjavanju uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja količine ugljen-dioksida u zraku prenosi Hayat.

 

Nezaposlenost, niske plate, beznađe i ‘štela’ DNEVNO otjeraju 80 ljudi!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79