U BiH stigle dodatne snage EUFOR-a: Stigle čete iz Rumunije, Austrije, Mađarske i Turske

 

Glavna operativna jedinica EUFOR-a je Multinacionalni bataljon (MNBN), pješadijska jedinica koju čine čete iz Austrije, Mađarske i Turske. Jedinica obavlja redovne operacije EUFOR-a kao što su patroliranje, kombinovana obuka sa OSBiH i zaštita snaga EUFOR-a

Iako je u najnovijem strateškom pregledu EUFOR-a, koji je obavila Evropska unija, zaključeno da su veličina i sastav snaga adekvatni, pošto EUFOR ima rezervne snage koje po potrebi može pozvati, ipak je zaključeno i da bi oklopni element u sastavu snaga bio od koristi i u skladu s međunarodnim normama.

Stoga je Rumunija nedavno u EUFOR poslala motorizovani vod koji se sastoji od oklopnih transportera, a također i vozila logistike i podrške, koji EUFOR-u donosi oklopni kapacitet u sastavu MNBN-a i predstavlja dobrodošlo pojačanje snaga za EUFOR-ov operativni dio.

Oklopni transporteri će se pridružiti ostalim, neoklopljenim vozilima MNBN-a u obavljanju redovnih operacija EUFOR-a, pa građani BiH trebaju znati da će i ove oklopne transportere od sada moći viđati na putevima piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79