U BiH stiže više od 1,5 miliona vakcina u narednim danima: Stiže više od milion doza Pfizera

 

U narednim danima u našu zemlju se očekuje dolazak više od 1,5 miliona vakcina. Do sada je u Bosnu i Hercegovinu stiglo 1.644.560 vakcina protiv koronavirusa kroz sve mehanizme, naveli su nam u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Putem mehanizama COVAX i EU4Health, dopremljeno je 335.130 vakcina, putem donacija 783.000 vakcina, dok je direktnim nabavkama stiglo 539.300 vakcina.

Stiže više od milion doza Pfizera

– U narednim danima se očekuje dolazak 40.800 doza AstraZenece kroz COVAX mehanizam, a također putem COVAX mehanizma će u trećem kvartalu u Bosnu i Hercegovinu stići 100.620 doza Pfizera (5. krug), a u 6. krugu će nas obavijestiti o broju Sinopharm i Sinovac doza vakcina koji se odnedavno nalaze u portfoliu COVAX mehanizma. Putem donacije SAD-a u BiH će stići 503.100 doza Pfizera, a te vakcine će biti raspoređene kroz COVAX mehanizam. Od donacija se također očekuje 250.000 doza AstraZeneca od Kraljevine Danske, 93.550 doza AstraZeneca od Bugarske, 500.000 doza Pfizer od Izraela, te 70.000 doza Moderna od Republike Hrvatske – rečeno nam je u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Dodaju kako je u okviru EU4Health u toku realizacija kupovine vakcina Pfizer od Republike Austrije od ukupnog dodijeljenog broja od 214.110 doza.

– Također, u fazi smo dogovora da od Republike Poljske kupimo 190.000 doza AstraZeneca i 190.000 doza Pfizera – kazali su nam.

Dodaju kako Ministarstvo trenutno ne raspolaže brojem vakcinisanih građana Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.

– Ministarstvo civilnih poslova BiH je uputilo molbu Ministarstvu vanjskih poslova BiH da diplomatskim putem zatraži od Republike Srbije i Republike Hrvatske dostavljanje svih relevatnih podataka o do sada vakcinisanim građanima Bosne i Hercegovine protiv COVID-19 zaraznog oboljenja u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj, i da zatraži redovno dostavljanje podataka o vakcinisanim građanima nakon dostavljanja zahtjeva – pojašnjavaju.

Procjena je da kako se izvan BiH vakcinisalo između 60 i 70 hiljada naših državljana.

Upitali smo koliki je procenat građana Bosne i Hercegovine do sada vakcinisan.

Revakcinisano 6,95 posto stanovništva

– Prvom dozom je vakcinisano oko 12,11 posto stanovništva, a drugom dozom 6,95 posto stanovništva BiH – kazali su nam.

Procenat od oko 12 posto stanovnika koji su vakcinisani najmanje jednom dozom čini oko 440.000 građana Bosne i Hercegovine

Da bi se stekao kolektivni imunitet, neophodno je da 70 posto stanovništva bude vakcinisano.

Podsjećamo, s obzirom na to da u narednin danima dolaze veće količine vakcina protiv koronavirusa, na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH delegati su ukazali nadležnima kako do sada nije učinjeno mnogo na promociji vakcinacije među građanima. Ukazali su kako na tome moraju što više raditi kako se ne bi dalo prostora antivakserima, u periodu kada nam prijeti četvrti val delta soja, koji je mnogo zarazniji od prvobitnog alfa soja.

Također, ostaje nam da vidimo da li će se nadležne institucije, službe snaći u prihvatu vakcina, njihovom skladištenju i brzom raspoređivanju.

Postoji bojazan da Bosna i Hercegovina neće moći iskoristi sve vakcine koje će pristići. Također, do sada nisu rađene ozbiljnije ankete, istraživanja, koliko građana se želi, odnosno, ne želi vakcinisati piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79