U BiH sutra još toplije, evo kakvo nas vrijeme očekuje naredne sedmice

Nakon sunčanog vikenda, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu kako će i u narednim danima bili lijepo vrijeme sa temperaturom koja će se tokom dana penjati i do 28 stepeni Celzijusa.

Produženo razdoblje toplog i suhog vremena, u narodu često nazivanog “Miholjsko ljeto”, nešto je, kaže Nedim Sladić, meteorolog amater, što nas prati unazad već nekoliko godina.

– Ono što bismo trebali znati jeste da je jesen uvijek toplija od proljeća, upravo zbog tog prijelaza iz toplijeg u hladnije doba godine. Međutim, što se tiče tremperaturnog režima koji imamo ovih dana, naglasio bih da je on iznad višegodišnjeg prosjeka. Primjera radi, danas je najviša temperatura u Sarajevu zabilježena u 17 sati i iznosila je 26 stepeni Celzijsa, što je za osam do 10 stepeni više od uobičajnih vrijednosti za srednju maksimalnu temperaturu zraka koja je oko 16 stepeni Celzijusa. Rekao bih da temperature zraka koje imamo ovih dana odstupaju od višegodišnjeg prosjeka – istakao je Sladić.

Prema njegovim riječima, ovakvo vrijeme potrajat će i tokom naredne sedmice, barem pet do sedam dana.

– I ako bude kiše krajem sedmice, riječ je o manjim količinama. Za sada prognozni modeli ne upućuju na značajninu destabilizaciju sve do kraja druge dekade oktobra. Ovo anticiklonalno polje sa istoka Evrope održavat će nam i dalje stabilno i suho vrijeme. Temperature zraka će i dalje odstupati od višegodišnjeg prosjeka.

Sutra nas, kaže Sladić, očekuje još toplije vrijeme koje će se osjetiti u cijeloj zemlji, pa nek se niko ne iznenadi ako se u Hercegovini živa na termometru približi 30. podioku.

– Istina, to će biti lokalno, ali raspon temperatura u ostalim krajevima ići će od 22 do 28 stepeni Celzijusa. Magla i niska naoblaka u prijepodnevnim satima mogu se očekivati uz riječne tokove i doline, najviše uz Savu, Sanu, Ukrinu, Bosnu, Lašvu. Dakle, kada je riječ o vremenu, slijedi nam ugodan period pun sunca i šteta bi bilo ne iskoristiti ovakvo vrijeme.

Na pitanje, nakon perioda izrazito lijepog vremena, dolazi li prava zima, Sladić odgovara kako još uvijek nisu rađene dugoročnije prognoze, ali da u oktobru neće biti snijega, barem u nizinama.

– Sve je podložno promjenama, naročito kada je riječ o dugoročnijim prognozama. Međutim, snijega za sada nema – zaključio je Sladić za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79