U BiH uvezeno samo 38 posto vozila u odnosu na prošlu godinu

Pandemija koronavirusa zaustavila je svjetsku autoindustriju, a posebno se negativno odrazila na prodaju vozila, kako novih tako i polovnih. Ti trendovi jako su izraženi i u našoj zemlji.


U prvih šest mjeseci ove godine u našu zemlju uvezeno je samo 17.499 vozila tek 38 posto od 45.854 vozila koja su uvezena u istom periodu prošle godine.

Podaci su ovo Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a 14.600 vozila su polovna, a samo 2.899 nova vozila.

Procijenjena vrijednost uvezenih vozila iznosi skoro 295 miliona KM, na njih je plaćeno više od 54 miliona raznih dažbina.

Vrijednost uvezenih vozila u prvoj polovini 2019. godina iznosila je skoro 470 miliona KM, a na te automobile plaćene su dažbine u iznosu od 90 miliona KM.

Broj prodanih ili ovdje iskazan broj uvezenih automobila važan je indikator ekonomskog stanja u nekoj zemlji. Ovako izražen pad uvoza, odnosno prodaje automobila, govori o ogromnom ekonomskom zastoju i krizi izazvanoj pandemijom.

Osim direktnih gubitaka koje trpe trgovci, pad prodaje automobila govori i o padu potrošnje u zemlji, smanjenju priliva carina i poreza te dugoročnim posljedicama prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79