“U BiH vri, ovo je najveća kriza od 1995. godine”

Zastupnica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, učestvovala je u debati o situaciji u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Govor ove europarlamentarke prenosimo u cjelosti.

“U Bosni i Hercegovini vrije. Ovo je najgora politička kriza od kraja rata 1995. godine.

Pogledajte ko je sve u Evropskom parlamentu zatražio uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Stoga pozdravljam odluku Vijeća sigurnosti UN-a da produži vojnu misiju pod pokroviteljstvom EU u zemlji i dajem punu podršku međunarodnoj zajednici za postojanje BiH kao zemlje.

Moje kolege u Evropskom parlamentu i ja već dugo skrećemo pažnju na rastuće tenzije u Bosni i Hercegovini. Država treba da reformiše ustavno i izborno zakonodavstvo. Pogotovo u svjetlu predstojećih izbora sljedeće godine. One moraju biti pravedne i besplatne, svi – bez obzira na etičko porijeklo – moraju imati jednaka prava.

Sve jednostrane akcije koje ugrožavaju teritorijalni suverenitet Bosne i Hercegovine moraju se okončati. Također i retorika odgovornih političara koji dijele državu.

EU je najveći donator finansijske pomoći zemlji, ali evropski poreski obveznici neće zauvijek podržavati politike koje aktivno uništavaju teritorijalni integritet. Neodgovorno ponašanje političkih elita zahtjeva akciju.

Evropska unija mora iskoristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju, uključujući sankcije, kako bi očuvala teritorijalni integritet, jedinstvo i mir zemlje. Samo brzom i konkretnom akcijom povratit ćemo kredibilitet, povjerenje i zaustaviti masovni odlazak mladih generacija.

Ne dozvolimo ljudima da prožive traumu jedva 26 godina nakon rata.

Ujedinimo naše napore u snažnoj podršci suverenoj i ujedinjenoj BiH i njenoj jasnoj budućnosti u Europskoj uniji”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79