U bolnicama u Republici Srpskoj popunjena 1.073 kreveta, 61 pacijent na respiratoru

U zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj od koronavirusa liječi se se ukupno 1.073 pacijenta, od čega u Univerzitetskom kliničkom centru RS 430, a u opštim bolnicama njih 643.

Na respiratoru je ukupno 61 pacijent u UKC RS 40, šest u Bolnici Gradiška, pet u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, njih troje u Bolnici u Nevesinju, po dvoje u Univerzitetskoj bolnici Foča. Bolnici „Sveti Vračevi“ Bijeljina i Bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju, te jedan pacijent u Opštoj bolnici Prijedor.

Poslije UKC RS, najviše hospitalizovanih je u dobojskoj bolnici – 126, bolnici u Bijeljini – 88, u gradiškoj bolnici – 87, u bolnici u Istočnom Sarajevu – 84.

U UKC RS trenutno je, od ukupnog broja hospitalizovanih, njih 268 sa srednje teškom i 102 sa teškom kliničkom slikom, dok je 47 pacijenata životno ugroženo. U ovoj zdravstvenoj ustanovi na kiseoničkoj maski su 104 pacijenta.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je, kad je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, posebno zabrinjavajući pritisak na bolnički sektor.

– Dosta je više prijema nego otpusta, čega smo se i bojali, s obzirom na porast broja novoboljelih na dnevnom nivou. To nas trenutno jako brine – kaže epidemiolog u IJZ RS Jelena Đaković Dević.

Prema njenim riječima, na ovom polju ne treba očekivati bilo kakve promjene, sve dok bilježimo ovakve brojeve zaraženih dnevno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79