U bolnice u Republici Srpskoj stigli zabranjeni respiratori iz Rusije

Zabranjeni ruski ventilatori marke Aventa m, koji su zbog neispravnosti usmrtili šestero ljudi u Rusiji, nakon čega su povučeni iz upotrebe svugdje u svijetu, ipak su stigli za liječenje pacijenata u tri države: Srbiji, Kirgistanu, ali i Bosni i Hercegovini.

Preciznije, u bolnicama u manjem bh. entitetu stigli su nakon što je u junu ove godine kupljeno 50 ovih respiratora u Rusiji iz sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji “Respirator za RS“, koju su kompanije TRB i Elvako Metpro, u vlasništvu Slavena Ristića, pokrenule sredinom marta, na samom početku pandemije koronavirusa u našoj zemlji, prenosi Klix.

Respiratori su kupljeni od kompanije JSC “UIEP“ Rusija za dva miliona i 305.000 KM ili 46.100 KM po komadu, a podijeljeni su tako da je 10 respiratora pripalo Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, bolnicama u Bijeljini i Doboju po 7, bolnicama u Istočnom Sarajevu i Trebinju po 6, bolnicama u Zvorniku i u Bosanskoj Gradišci po 4, bolnici u Prijedoru 3, bolnici u Foči 2 i bolnici u Nevesinju jedan respirator.

Ono što je u svemu sumnjivo je činjenica da su respiratori ovog proizvođača odgovorni za smrt pet pacijenata u St. Petersburgu i jednog u Moskvi 12. maja, da bi dan kasnije bili povučeni iz svih ruskih bolnica. Opozivanje sa svjetskog tržišta uslijedilo je 10. juna. Sporni respiratori u Bijeljinu su stigli 25. juna, punih 15 dana nakon što je svakoj bolnici u svijetu naloženo da prestane s njihovom upotrebom. Čak 45 ovih respiratora, koje je Rusija poslala Sjedinjenim Državama kao donaciju, završilo je na otpadu.

Sličan problem ima i Srbija, gdje su sporni respiratori također stigli nepunih mjesec nakon što ih je i sam proizvođač opozvao sa tržišta. Zvanično i dalje nema odgovora kako je, kojim kanalima i za koji novac ova sporna oprema stigla u Srbiju, a jedini trag o tome dolazi iz ruskih medija, odnosno ruske agencije TASS, koja je objavila da je određena količina ventilatora Avent m u julu mjesecu “isporučena Srbiji i Kirgistanu”.

Podsjećamo, prema izveštaju ruskog Državnog zdravstvenog regulatora, ovi respiratori su povučeni sa tržišta zbog sigurnosti, zbog čega su ruski ljekari odahnuli.

“Koliko god cinično zvučalo, drago nam je da je došlo do požara prije nego što je desetak pacijenata umrlo i desetak ljekara završilo u zatvoru“, rekao je za The Moscow Time savjetnik nekoliko bolnica u Sankt Petersburgu, gdje je u požaru koji je prouzrokovao ovaj ventilator nastradalo pet pacijneta. Ruski lekari su tada izjavili da se za tragediju generalno može okriviti brzina kojom je Rusija mobilizovala svoj zdravstveni sistem za borbu protiv koronavirusa, kako u pogledu proizvodnje, tako i primjene opreme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79