U Bosni i Hercegovini otkriven gama soj koronavirusa

Na uzorku koji je uzet od jednog stranog državljanina koji boravi u Bosni i Hercegovini, otkriven je gama soj koronavirusa, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Informaciju za naš portal je potvrdio prof. Teufik Goletić, šef Laboratorija za monekularno-genetična i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta UNSA.

Riječ je o tzv. brazilskom soju, a prema riječima prof. Goletića, uzorak je uzet 5. jula u saradnji sa Zavodom za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Prof. Goletić kaže da je gama soj prvi put otkriven u Japanu kod državljanina Brazila.

Gama soj spada u varijantne sojeve koji izaziva zabrinutost. On pokazuje manju osjetljivost na terapiju kombinacijom nekih monoklonalnih antitijela, ali sposobnost uzrokovanja reinfekcija… Svakako sve ovo dodatno usložnjava situaciju u BiH, ali i u svijetu. Kombinacija delte i game mora skrenuti pažnju nadležnima da se se trebamo ozbiljnije pozabaviti ovim problemima“, podvukao je prof. Teufik Goletić za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, od pojave novog koronavirusa u decembru 2019. sam virus se dosta izmijenio pa smo svjedoci pojave različitih sojeva (varijanti) istog virusa koji imaju donekle različite karakteristike.

Da se ne bi pominjale zemlje porijekla varijanti virusa, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izmijenila način imenovanja sojeva, pa je tako:

Alfa – britanski soj
Beta – južno-afrički soj
Gama – brazilski soj
Delta i delta plus – indijski sojevi

Ove varijante spadaju u „zabrinjavajuće sojeve“ (VOC, Variants of Concern, op. a.).

Dokazano je da su zaraznije pa se teže suzbijaju i dovode do potiskivanja ostalih varijanti u populaciji.

Postoji još sedam sojeva obilježenih slovima grčkog alfabeta, koji se prate kao potencijalno opasni: Ipsilon, Zeta, Eta, Teta, Jota, Kapa i Lambda.

Teufik Gobeljić - undefined
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Teufik Goleti
 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79