U budžetu za 2022. godinu više novca za liječenje i ukop boraca!

Projekcije budžeta federalnih ministarstava za 2022. godinu gotovo su završene, pa bi se u skorije vrijeme moglo očekivati da se usaglašeni tekst budžeta FBiH za narednu godinu nađe na Vladi Federacije BiH.

Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništava i obrta za Faktor je rekao da bi se ovim tempom moglo očekivati da se u drugoj polovini decembra, budžet nađe pred federalnim parlamentarcima i da bude usvojen.

Ide više novaca za ukop boraca, za egzistencijalne naknade 50 miliona KM

Mirza Terzo pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja nam je kazao da obim prava ostaje isti i za narednu godinu, ali dodaje da će se povećati novčani iznosi za liječenje i ukop boraca.

– U toku su pregovori oko “popravki” pojedinih prava, u fazi smo dogovaranja. Za egzistencijalne novčane naknade planirano je maksimalno 50.000.000 KM. Za dženaze i sahrane u planu je da se izdvoji dodatnih 200.000 uz dosadašnjih 400.000 KM. Moram kazati da tih 400 hiljada KM nije bilo dovoljno, pa je Vlada FBiH izdvojila u ovoj godini još 1,5 miliona KM. Za liječenje boraca je u ovoj godini bilo planirano 1,5 miliona KM, ali i tu je reagirala Federalna vlada i izdvojila još 1,5 miliona KM – rekao nam je Terzo

Amir Zukić federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta nam je kazao kako je faktički završena procedura međusobnog usaglašavanja budžeta ministarstava za 2022. godinu.

– Formira se konačan tekst budžeta za narednu godinu koji bi trebalo u decembru, najvjerovatnije, oko 21.decembra, biti na razmatranju i usvajanju u Parlamentu FBiH. Na Vladi FBiH će biti naravno mnogo ranije – govori nam Zukić.

Dodaje kako se budžeti federalnih ministarstava po sadržaju i planiranim izdvajanjima lagano vraćaju na obim koji su imali prije pandemije.

Za subvencije privatnim privatnim preduzećima 5,3 miliona KM

– U našem ministarstvu planiran je, da tako kažem, neki srednji budžet koji sadrži određene vrste subvencija i transfera koje su blizu onih koje su bile u “normalno vrijeme”. Imamo transfere općinama, to je za ove poslovne zone nekih dva miliona KM. Zatim, udruženjima građana, nekih 200.000 KM. I imamo subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u zbirnom iznosu od 5,3 miliona KM, a tu je i dodatni milion za naš kreditni fond koji finansiramo, dajemo određene kredite poduzetncima. Budžet za 2022. goidinu je na nivou onog iz 2018. godine. E sada da li će biti neke vanredne pomoći privrednicima, o tome naravno odlučuje Vlada Federacije BiH – kazao nam je Zukić.

Podsjećamo, Federacija je Budžet za 2021. godinu dobila 11. januara ove godine, kada je izglasan na Domu naroda Parlamenta FBiH. Iznosio je pet milijardi i 480 miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79