U Cazinu zabilježene saobraćajne nesreće te nasilje u porodici

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 5°C, dok je vodostaj Mutnice 0,85 m.

Policijska stanica Cazin je imala šest intervencija u protekla 24 sata. Tako je do krivičnog djela “nasilje u porodici” došlo u Osretku-Kula, dok je u Ulici prvog pilota Samira Beganovića jedno lice zatečeno prilikom prosjačenja, a dva lica na Trgu Zlatnih ljiljana. Naredbu o ograničenom kretanju u vremenskom periodu 21:00-05:00 sati prekršilo je više lica. Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, u Donjoj Koprivni je došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo 1 m/v, prilikom koje je jedno lice lakše povrijeđeno.

Vatrogasna jedinica je imala mirnu noć bez intervencija.

Upozoravamo građane da je počeo kritičan period za izbijanje požara na otvorenim prostorima prilikom čišćenja parcela izazvanih paljenjem korova i suhog raslinja te pozivamo na dodatan oprez prilikom obavljanja spomenutih poslova. S tim u vezi Civilna zaštita je, u periodu povećane požarne opasnosti, pojačala i mjere osmatranja loženja vatre na otvorenim prostorima te direktnog upozoravanja građana na zakonske obaveze provođenja preventivnih mjera prilikom spaljivanja korova.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 32 pacijenata dok je sanitet korišten jednom.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 21:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje i elektrosnabdjevanje, nema planiranih radova.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, u većem dijelu BiH saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone. S obzirom da meteorolozi za danas najavljuju pogoršanje vremenske situacije, savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79