U čemu je “kvaka” sa opercijom “Kasa”, zbog čega se sumnjiči nekoliko desetina uglednih ugostitelja, koji su ove prevare, po indicijama koje ima tužiteljstvo, počinili

Ovih dana je, uprkos tome, vlasnik lanca “Metropolis” Nedžad Rašidagić lišen slobode u policijskoj akciji kodnog imena “Kasa”, kojeg su po nalogu sarajevskog Kantonalnog tužiteljstva u više ugostiteljskih objekata izveli pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA).

Rašidagićevo hapšenje, pored činjenice da njegove radnje izdaju enormnu količinu fiskalnih računa, iznenadilo je i stoga što se godinama vjerovalo da je on pošteđen zakonskih sankcija što, tvrde upućeni, ima zahvaliti rodbinskoj povezanosti sa familijom Kasumagić, odnosno njenim najmoćnijim članom Ismetom Kasumagićem, piše Slobodna Bosna.

Riječ je o jednom od prvaka organizacije Mladi Muslimani koji je osuđivan tokom Sarajevskog procesa, osnivaču Stranke demokratske akcije, ministru bez portfelja u prvoj demokratskoj Vladi Bosne i Hercegovine.

“Proslavio” se nakon što se na sjednicama Vlade BiH otvoreno zalagao za uvođenje šerijata u pravni sistem zemlje. Nakon rata je bio dekan Univerziteta u Bihaću, zahvaljujući još jednoj mladomuslimanskoj uzdanici, Mirsadu Veladžiću, zetu Hasana Čengića, ratnoj i poratnoj sivoj eminenciji Unsko-Sanskog kantona kojeg je smijenio OHR. Kasumagić važi za jednog od najmoćnijih ljudi iz sjene u bošnjačkoj politici, odmah iza svojih dugogodišnjih kolega Omera Behmena i Hasana Čengića.

Zet familije Kasumagić je i aktuelni gradonačlelnik Sarajeva Abdulah Skaka, pa se njegov munjeviti politički uspon usprkos neobjašnjivim gafovim i očiglednoj intelektualnoj potkapacitiranosti dovodi i sa tom političkom i obiteljskom “poveznicom”. Povezanost Nedžada Rašidagića sa bošnjačkim političkim i pravosudnim centrima bilo je jedino logično objašnjenje zbog koga ovaj ugledni ugostitetlj nije adekvatno kažnjen za saobraćajnu nesreću od prije desetak godina, kada je automobil kojeg je vozio usmrtio pješaka u centru Sarajeva.

Iz ugledne mladomuslimanske familije potiče i lišen slobode Nedim Čedić, vlasnik još jednog prestižnog lanca kafana – “Vatra”. Njegova majka Muvedeta-Butmir Čedić, medicinska sestra, uposlenica Kliničkog centra u Sarajevu, porodično je, tvrde upućeni u zamršene obiteljske odnose unutar bošnjačke oligarhije, vezana za familiju pomenutog Behmena, nekrunisanog kralja Baščaršije, koji je nakon rata bio siva eminencija Vakufske direkcije. Upravo u vakufskom prostoru u ulici Ferhadija otvoren je prvi objekat “Vatra”, u vlasništvu Šaćira Čedića, supruga Muvedete Butmir-Čedić, nekada bliske suradnice bivšeg direktora KSUC-a Farisa Gavrankapetanovića (također, još jednog mladomuslimanskog nasljednika), a danas Sebije Izetbegović prenosi Slobodna-Bosna.

Nakon višegodišnjeg uspješnog poslovanja njihovih kafana u najstrožem centru grada, kojima je uspostavljen svojevrstan bošnjački model ugostiteljstva, šerijatsko-nepotističkog tipa, Nedžad Rašidagić i familija Čedić svoj posao sa “Metroplisom” i “Vatrom” proširuju prije nekoliko godina i na BBI Centar i Sarajevo City Centar, trgovinsko-poslovne objekte za koje poneko još uvijek vjeruje da su u vlasništvu svemogućeg, difuznog saudijskog bizmismena Al Shiddija, a ne bošnjačkih elita formiranih tokom rata na halal novcu i masovnim donacijama “sa odgođenim plaćanjem”.

I SCC, kao i prije njega “BBI Centar” postao je još jedan zaštitni znak nove bošnjačke finansijske i političke elite, poslovne postore i ugostiteljske objekte zaposjeli su provjereni familijarno-stranački kadrovi, koji se se nakon rata brzopotezno obogatili u smrtonosnom zagrljaju tranzicijskog haosa i sistemskog urbicida svjesno kreiranih od vladajuće bošnjačke nomenklature.

Izdvajanjem dviju najmoćnijih ugostiteljskih franšiza, “Metropolisa” i “Vatre”, među brojnim drugim uglednim kafanama i njihovim lanicima koji su se našli na udaru akcije “Kasa”, željeli smo ukazati da ova akcija Tužiteljstva Kantona Sarajevo očito nije obavljena ni po babi, ni po stričevima, odnosno ni po puncu, ni po zetovima. Ima među privedenim i ispitanim ugostiteljima značajan broj “nezavisnih” uglednih ugostitelja (poput familije Hajradinović, vlasnika “Manola” nastalog na ruševinama kultnog “Olomana”), o čemu su drugi mediji iscrpno izvještavali posljedjnjih dana.

U čemu je “kvaka” sa opercijom “Kasa”, zbog čega se sumnjiči nekoliko desetina uglednih ugostitelja, koji su ove prevare, po indicijama koje ima tužiteljstvo, počinili. Po svemu sudeći, riječ je o nastavku iste tužilačke operacije u kojoj je prije tri godine “pao” najpoznatiji lanac čevabdžinica “Mrkva”, isti je modus operandi sofisticiranih metoda poreskih prevara. Adnan Mrkva i njegovi suradnici optuženi su da su poreskim prevarama oštetili budžet za 3,7 miliona KM i u toku je sudski proces protiv njih pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Svim osumnjičenim u zadnjoj akciji, kao u predmetu “Mrkva” zajedničko je to što su od firme “Inspirit” nabavili, kako to poreski stručnjaci nazivaju, “maliciozni softver” – “Star caffe”. Taj je softver sporan i protuzakonit zato što korisnicima omogućuje korištenje tzv. “dugog i kratkog klika miša” prilikom izdavanja i naplate računa.

Razlika između ova dva klika je ta što se kratkim klikom izdaje fiskalni račun, dok se dugim klikom formira “alternativni” račun koji se prikazuje poreskoj upravi. Stručnjaci tvrde da je prosječan omjera ova dva postupka u ugostiteljstvu 50:50 odsto. Neki od upućenih u ovaj kriminal tvrde da, recimo, od deset prodatih kafa, vlasnici prijavljuju tek dvije, a ostalo završava u njihovim džepovima.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su i Ines Juretić, zaposlenicu firme “Inspirit” iz Sarajeva koja se bavi servisiranjem fiskalnih kasa. Sjedište firme je, inače, u Hercegovini.

Izvori portala “SB” iz Tužiteljstva vjeruju da će se istraga o ilegalnim fiskalnim operacijama u desetinama ugostiteljskih objekata nastaviti, ne samo u sarajevskom Kantonu već i širom Federacije BiH, jer je riječ o rasprostranjenoj, kontinuiranoj i organiziranoj pljački budžeta, koja se na godišnjem nivou mjeri stotinama miliona maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79