U centru grada od cipelica napravili memorijal za djecu Palestine

Aktivisti Blok kolektiva i Inicijative za slobodnu Palestinu u podnožju stuba prema tržnici Dolac na Trgu bana Jelačića od prikupljenih iznošenih dječijih cipelica napravili su “memorijal”, kako bi pozvali na prestanak rata u pojasu Gaze te upozorili na velika stradanja palestinske djece, javlja Anadolija.

Učestvovali aktivisti

U akciji slaganja božićnog drveta od kartonskih kutija i prikupljenih iznošenih dječijih cipela u središtu Zagreba pod nazivom “I djecu? I djecu također?” učestvovalo je nekoliko desetaka aktivista koji su razvili transparent “Ne mogu nas sve pobiti – love & rage”.

U Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali od početka izraelskih napada 7. oktobra do danas ubijeno je gotovo 22.000 ljudi, od toga jedna trećina djece, upozorili su aktivisti, kao i da te brojke iz dana u dan rastu, pretvarajući Gazu u masovnu grobnicu.

– Ne biraju se mete i vojni ciljevi, ubijaju se starci, žene, bolesni, bombardiraju bolnice, kola hitne pomoći i rodilišta. Ubijaju djecu, čak i bebe stare nekoliko sati. Dižemo svoj glas protiv bezumlja rata, za mir i slobodnu Palestinu, tražimo hitnu obustavu vatre – poručila je aktivistica Ivana Hanaček.

U akciji se okupljenima obratila i Amina Nanić, koja je kao četverogodišnja djevojčica postala izbjeglica iz Dervente u BiH.

Bit će donirane

– Uspoređujući stanje moje obitelji tada i stanje Palestinaca danas, vidim da sam imala kraljevsko izbjeglištvo u Primorju. Kao bosanska izbjeglica u Hrvatskoj nisam građanka drugog reda, ali da sam Palestinka, bila bih – poručila je Nanić.

Memorijal je participativna akcija doniranja iznošenih dječijih cipelica, u kojoj su učestvovale kulturne institucije i djelatnici, mnogi stanovnici Zagreba i drugih gradova. Nakon performansa, dječije cipele bit će donirane ljudima u potrebi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79