U četvrtak sahrana Jasminu Džemiđiću, komičaru kojeg su svi voljeli

Na Gradskom groblju Bare, 2. jula, bit će održana sahrana Jasminu Džemiđiću, prvom sit- down komičaru i aktivisti za prava osoba sa invaliditetom.

Džemiđić je 29. juna, nakon što je određeno vrijeme imao većih zdrastvenih komplikacija, preminuo u 37. godini.

Rođen je sa dječijom paralizom, ali to ga nije spriječilo da živi svoj san. Sve što mu se dešavalo okretao je na smijeh, dok je iz životnih situacija koje mu nisu bile smiješne pokušavao izvući pouku.

Bio je omiljen, posebno zbog svog neizlječivog optimizma. Volio je komediju, scenu, druženje sa publikom, a pošto je bio “vezan” za kolica, situaciju je okrenuo u svoju korist. Stand-up komediju je prilagodio svom stanju, i prozvao se sit-down komičarem. Njegove šale su se prepričavale, a uglavnom se šalio na vlastiti račun.

Društvene mreže preplavljene su emotivnim statusima njegovih prijatelja i kolega. Svi se opraštaju od čovjeka koji je važio za jednog od najvećih boraca ikada. Život ga nije mazio, ali Jasmin se nije bunio. Marljivo je radio na svom snu, komediji, i uspio u tome. Nasmijavao je svakoga, a svaku svoju tešku životnu situaciju pretvarao je u vic i tako ljudima oko sebe vraćao vjeru u bolje sutra.

Bolovao je od dječije paralize te je bio u kolicima. Bio je i aktivista, ne samo za prava osoba s indvaliditetom, već i ljudskih prava.

– Uvijek si bio za nijansu nasmijaniji od svih nas, za nijansu bolji, za nijansu spremniji da se daš šta god da radiš – jedan je od oproštajnih statusa na Facebooku..

Jedno je sigurno – raja iz Sarajeva, a i šire, nikad ga neće zaboraviti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79