U cijeloj BiH zastoj u izdavanju saobraćajnih dozvola

Iz MUP-a ZHK nadaju se kako će problem biti riješen u što kraćem periodu te pozivaju korisnike na strpljenje i razumijevanje

Zbog problema u isporuci Potvrde o vlasništvu vozila i obrasca Potvrde o registraciji u idućih nekoliko dana neće biti moguće registrirati vozila u Zapadnohercegovačkom kantonu, odnosno na području cijele Bosne i Hercegovine, izvijestili su u petak iz Odsjeka za odnose s javnošću i marketing MUP-a ZHK.

U obrazloženju se navodi kako se trenutačno mogu produžiti saobraćajne dozvole kod korisnika koji u obrascu Potvrde o registraciji imaju praznu rubriku za upisivanje datuma.

Do navedene situacije je došlo zbog činjenice da Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine nisu u očekivanom roku dostavljeni obrasci Potvrde o vlasništvu vozila i obrasci Potvrde o registraciji od odabranog ponuđača u provedenom postupku javne nabave s kojim Agencija ima potpisan okvirni sporazum o kupoprodaji tih obrazaca, te ih nije mogla proslijediti MUP-ovima, kaže se u izvješću.

Iz MUP-a ZHK nadaju se kako će problem biti riješen u što kraćem periodu te pozivaju korisnike na strpljenje i razumijevanje.

Admir Katica, ministar unutrašnjih posla KS, kazao je da se zbog problema uzrokovonag nedostatkom obrazaca za potvrde koje se izdaju prilikom registracije motornih vozila, obratio se Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEA).

– Kako bi se što prije našim građanima omogućilo nesmetano ostvarivanje prava na registraciju, zatražio sam da se u slučaju daljnjeg kašnjenja u isporuci neophodnih obrazaca, omogući štampa privremenih Potvrde o vlasništvu i Potvrde o registraciji, a koje bi do rješavanja ovog problema važile kao zamjena za dokumente čija isporuka kasni.

Prema trenutnim informacijama, problem nedostatka obrazaca prisutan je u cijeloj državi i nastao je zbog kašnjenja dobavljača za IDDEA-u iz Banje Luke, koji distribuira ove obrasce na cijeloj teritoriji BiH pa tako i za MUP KS.

Konkretno, u Sarajevu danas očekujemo isporuku 500 komada ovih isprava, što je za Kanton Sarajevo, nažalost, nedovoljno, pa sam stoga zatražio da se ovo pitanje riješi na privremenoj osnovi, rekao je Katica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79