U cijelom zemlji jaki udari vjetra: Rastu vodostaji zbog obilnih padavina, od ponedjeljka nagla promjena vremena

Federalni Hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog jakog vjetra i očekivanih većih količina padavina.

Kako je za Hayat.ba rečeno u Federalnom Hidrometeorološkom zavodu, najviše padavina bit će u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni.

– Bit će izražene padavine posebno u tim dijelovima naše zemlje. Nešto više kiše očekujemo i sutra ali će se situacija polako smirivati. Već nas u ponednejljak očekuju nove snježne padavine. Temperature će pasti za oko deset stepeni. Trenutno je u Sarajevu 12 stepeni (12.30 sati op. a.), a u ponedjeljak će biti tri. Dolazi nam nova promjena vremena – rečeno je za Hayat.ba u Federalnom Hidrometeorološkom zavodu.

Dakle sutra u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa kišom. Intenzivnije padavine su izgledne u Hercegovini, jugozapadu i jugoistoku Bosne, gdje se prognozira 30 do 50 litara kiše po metru kvadratnom. Snijeg samo na vrhovima planina. Prije podne još vjetrovito na području Hercegovine, istoku i sjeveroistoku Bosne. U noći na ponedjeljak vjetar postupno mijenja smjer sa juga na sjever. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 6, na jugu zemlje do 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 , na jugu do 15 stepeni.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa slabom kišom ili susnježicom. U višim područjima slab snijeg. U Hercegovini kiša krajem dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5, na jugu zemlje između 4 i 6, a najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8 stepeni.

Pretežno oblačno vrijeme i u utorak. Tokom dana, sa slabim snijegom u Bosni, a u Hercegovini i sa slabom kišom. Jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3, na jugu zemlje između 2 i 6, a najviša dnevna temperatura zraka između 2 i 8, na jugu do 10 stepeni.

Odsjek za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda dostavio je Obavijest o mogućim velikim vodama za period od prvog do trećeg februara na slivovima rijeka Neretva, Cetina, Kupa, Una, i gornjem dijelu sliva rijeke Bosne, saopćeno je danas iz Federalne uprave civilne zaštite.

S obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, veća temperatura-jugovina), opasnost na izljevanje iz korita se, prije svega, odnosi na slijedeće vodotoke: pritoke rijeke Neretve: Drežnica, Lištica, Buna i Bunica, Trebižat, Bregava, Krupa…; Sliv rijeke Cetine: Sturba, Žabljak i Bistrica…; Sliv rijeke Kupe: Kladušnica, Mutnica… te sliv rijeke Une, pritoke do grada Bihaća.

Gornji dio sliva rijeke Bosne: Željeznica, Zujevina (i njihove protoke); Fojnička rijeka sa svojim pritokama; sliv rijeke Lasve kao i desne pritoke rijeke Bosne u gornjem dijelu sliva, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79