U čijim rukama je ranije bilo Ministarstvo Sigurnosti BiH: Tri bivša ministra iz SDA sa optužnicama, jedan podržao saradanju sa zabranjenim organizacijama,..

U čijim rukama je ranije bilo Ministarstvo Sigurnosti BiH: Tri bivša ministra iz SDA sa optužnicama, jedan podržao saradanju sa zabranjenim organizacijama,..


Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine (skraćeno MSB) jedno je od deset ministarstava u sastavu vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nadležno za organiziranje i koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini. Službeno sjedište ovog ministarstva jest u Zgradi prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a na njegovom je čelu trenutno Nenad Nešić.

Godine 2002. formirano je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, a prvim ministrom sigurnosti imenovan je Bariša Čolak (HDZBiH).

Budžet ovog ministarstva je nešto malo više od 10 miliona maraka, a ovlasti su mu najviše naglašene na koordinacije policijskih struktura u državi.

Portal Crna-hronika.info donosi imena svih ministara unazad 20 godina postojanja ovog ministarstva, kao i kratki osvrt na najveće skandale s kojima su suoćeni.

Bariša Čolak ispred HDZBiH bio je ministar od 23. 12. 2002. do 11. 1. 2007. godine. Čolak je kasnije ostao poznat široj bh. javnosti sa izjavama o formiranju trećeg entiteta u BiH, kao i teritorijalnoj reorganizaciji države. Vlast su u ovo vrijeme činili SDA-HDZ-SDS.

Tarik Sadović iz SDA bio je državni ministar u periodu 1. 1. 2007. do 31. 7. 2009. Nakon kraće pauze imenovan je za ambasadora BiH u Kataru. Sadović je izazvao veliki skandal kada je tražio da se crne liste Safet Durguti, koji se na ovome popisu nalazi od 2003. godine i to zbog veza s Al-Qaidom i talibanima.

Valja reći kako je Durguti bio na čelu “humanitarne” organizacije Al Haramain za BiH u Travniku, čiji je rad zabranjen, a sredstva zamrznuta na zahtjev američkoga ministarstva riznice i vlasti Saudijske Arabije u martu 2002. godine.

Sadik Ahmetović iz SDA bio je državni ministar od 24. 11. 2009. do 22. 10. 2012. godine. Ahmetović je bio u centru skandala zbog ljubavnih odnosa sa maloljetnicom. Kasnije je državni ministar Sadik Ahmetović pravosnažno osuđen zbog zloupotrebe položaja.

Državni ministar u dva navrata bio je Fahrudin Radončić iz SBB-a. Tada je SBB podržao SDA na državnom nivou, a za nagradu je Radončić dobio ministarsku poziciju. Njegove mandate obilježilo je paljenje državnih institucija, kao migrantska kriza. U periodu između dva mandata Radončića na poziciji državnog ministra se od 31. 3. 2015. do 23. 12. 2019. godine zadržao Dragan Mektić iz SDS-a.

Kompletan mandat Mektića obilježili su gafovi, skandali, objavljivanje privatnih prepiski i optužbe, a Mektićevi koalicioni parteri su tada bili SDA-DF i HDZ.

Imenovanjem Selme Cikotića iz SDA 23. 7. 2020. nastupila je prava bura u BiH, s obzirom na ratnu historiju Cikotića. Cikotić je, između ostalog, 2021. godine optužen da je oštetio budžet BiH za najmanje 9.7 miliona KM. Zadržao se do 25. 1. 2023. godine kada je Nenad Nešić iz DNS-a imenovan za novog ministra.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija