U čokoladnim bananicama u KPZ-u u Ustikolini pronađen bromazepam

U čokoladnim bananicama koje su poslane osuđeniku Denisu Kavari koji izdržava kaznu u KPZ-u Ustikolina zbog preprodaje droge pronađen je bromazepam, pokazalo je vještačenje bijelog praha uočenog u slastici prilikom redovnog pregleda pošiljki osuđenicima 21. decembra prošle godine.

Spomenuta materija, kako smo ranije pisali, pronađena je zahvaljujući kamerama za dubinsko snimanje koje koriste zatvorski stražari prilikom pregleda paketa odnosno prehrambenih proizvoda, koji se šalju zatvorenicima poštom. Sumnjivi prah se nalazio između čokoladnog sloja na površini i žute mase slatkiša, piše Faktor.

Popis psihotropnih tvari

– Tragovi bijele praškaste materije pronađene na dostavljenim čokoladnim bananicama sadrže psihotropnu supstancu bromazepam (Lexaurin, Lexilium). Bromazepam se nalazi na popisu opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka od kojih se može dobiti opojna droga i prekusora, Zakona o spječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga – stoji u mišljenju vještaka koji je analizirao materiju, a koji je u posjedu Faktora.

Nalaz provedenog hemijskog vještačenja koje je radio Centar za forenzičku i informatičku podršku FUP-a proslijeđen je Tužilaštvu u Bosansko – podrinjskog kantona.

Kako je bromazepam dospio u bananice predmet je istrage koju provodi ovo Tužilaštvo.

Mirsad Bilajac, glavni tužilac u Tužilaštvu Bosansko – podrinjskog kantona za Faktor je kazao da još uvijek očekuje da u Tužilaštvo stigne zvanični nalaz vještačenja pronađene materije.

– Tek nakon dostavljanja pismenog nalaza ćemo moći poduzeti korake, odnosno eventualno donijeti naredbu o provođenju istrage – kazao je za Faktor Bilajac.

Nakon otkrivanja sumnjive materije u bananicama redakciji Faktora se javila Denisova majka, Ljilja Kavara, koja je ustvrdila kako je upravo ona poslala paket sa bananicama svom sinu, te da nije moguće da je u njima pronađena bilo kakva vrsta droge. Ona je tada kazala da su bananice kupljene u “Bingu” te da su prodavačice kazale da je na njih jedino mogao pasti neki prah od rahat lokuma ili nešto slično.

– Garantujem životom da nikakve droge u tom paketu nije bilo – kazala je Kavara.

Njen sin kaznu izdržava upravo zbog preprodaje droge, a također je i ovisnik.

Istraga nadležnih

– On da umire i traži mi drogu, ja mu je ne bih dala. Da umire – neka umre, a ne da u paketu mu šaljem. Nama je drago bilo da ide u zatvor, da se očisti, jer on je lijep momak i popravio se tamo, neka je u zatvoru – kazala nam je tada Kavara.

U Kazneno – popravnom Zavodu Sarajevo nisu željeli posebno komentarisati ovaj slučaj.

– Istražnim organima je prijavljen pronalazak sumnjive materije i na njima je da rade svoj posao i da utvrde šta se dogodilo – kazao je kratko za Faktor Faruk Zubčević, direktor KPZ-a Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79