U Crnoj Gori održano prvo vjenčanje istospolnog para

U Budvi je zaključeno vjenčanje istospolnog para i ovo je prvo vjenčanje ove vrste u Crnoj Gori, a riječ je o dvije mlade žene koje su porijeklom sa Balkana, a žive u inostranstvu.

Odmah nakon što je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola 17. jula ove godine, njih dvije su se javile u lokalnu samoupravu kako bi zakonski regulisale svoj odnos.

 

Općina je preduzela sve neophodne postupke kako bi se ovaj zakon i svi podzakonski akti u vezi sa istim mogli nesmetano primjenjivati.

U toku ceremonije, upriličene u zgradi Općine Budva, partnericama su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a riječima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu kako to inače biva, je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom.

“Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu”, kazala je sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić.

Podsjećamo, brojni zvaničnici, građani, kao i pripadnici LGBT zajednice ovaj zakon su ocijenili kao korak koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, a kojim je sada ispisana nova stranica istorije crnogorskog LGBTpokreta i poslata jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79