U Crnoj Gori potvrđeno prisustvo britanskog soja koronavirusa

Novi soj koronavirusa potvrđen je danas u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, novi soj je pronađen u sedam od 40 uzoraka poslatih u laboratoriju Charite u Berlinu.

Iz Instituta za javno zdravlje je poručeno da će, u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, predložiti strožije zdravstvene mjere.

Prisustvo “britanskog” soja koronavirusa ustanovljeno je metodom sekvenciranja virusnog genoma.

“Posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), 40 uzoraka je poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju Charite u Berlinu”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su pojasnili da trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još uvijek ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata, piše Anadolija.

Kako su kazali, zaključno sa 11. februarom, prema navodima svjetskih medija i zvaničnih izvora vodećih javno-zdravstvenih agencija, varijanta B.1.1.7 identifikovana je u 83 države svijeta, uključujući i 31 državu Europske unije i Europske ekonomske zone.

“Od identifikovanja ove varijante pa do 11. februara zabilježeno je približno 57 hiljada slučajeva u svijetu”, dodaje se u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79