U Crnoj Gori u posljednjih 30 dana koronavirusom zaraženo više od 1.000 turista

Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja Evrope koja je ove godine dozvolila ulazak turistima bez ikakvih ograničenja. Takva odluka donesena je u cilju oporavka ekonomije i većeg priliva turista. Dok sa jedne strane država bilježi ogroman broj stranaca, posebno na crnogorskom primorju, s druge strane, kako raste broj novozaraženih koronavirusom, sve je više i zaraženih turista, piše Anadolu Agency (AA).

Granice Crne Gore ostaju bezuslovno otvorene za državljane regiona

Samo u posljednja četiri dana u Crnoj Gori registrovano je više od 2.000​​​​​​​ novozaraženih koronavirusom. Od tog broja, skoro 20 odsto su turisti. Zvanični podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da je u posljednjih mjesec dana u Crnoj Gori registrovano više od hiljadu zaraženih turista. Po gradovima, najviše zaraženih turista registrovano je u Budvi, nakon čega slijede Ulcinj, Kotor i Bar.

Liječenje turista oboljelih od COVID-19 plaća država Crna Gora

U susret ljetnoj turističkoj sezoni, nadležni u Crnoj Gori su spremili plan kako da zdravstvene vlasti i turistički radnici postupaju u situaciji kada je neki od turista zaražen koronavirusom.

Epidemiološka služba ima obavezu da o pozitivnom rezultatu testa obavijesti turistu i vlasnika njegovog smještaja (hotelskog ili privatnog), a sanitarna inspekcija izdaje rješenje o izolaciji inficirane osobe. U slučajevima teže kliničke slike, turisti oboljeli od COVID-19 se šalju na bolničko liječenje, čije troškove plaća država Crna Gora.

Ako je riječ o blažim simptomima, turista može da izolaciju provede u svom smještaju i sam snosi troškove tog boravka. Hoće li se izolacija propisati i za iznajmljivača privatnog smještaja ako je imao gosta inficiranog virusom, zavisi od rezultata njegovog testa i procjene epidemiologa. Turisti kojima je za povratak u svoje zemlje potreban PCR test, Vlada Crne Gore je omogućila besplatno testiranje.

Nove mjere od 24. avgusta

Crna Gora je mjesecima bila jedna od rijetkih turističkih zemalja u koju se moglo ući bez ijednog epidemiološkog dokumenta – dokaza o vakcinaciji protiv koronavirusa ili negativnog testa na njegovu infekciju. Tako će biti sve do 24. avgusta, kada na snazi stupaju nove epidemiloške mjere.

Tako će se od utorka u Crnu Goru iz država regiona i dalje ulaziti bez uslova, dok će se iz ostalih zemalja moći ući samo uz negativan PCR test, dokaz da je osoba preležala infekciju ili uz negativan brzi antigenski test.

Aktivno preko 5.500 slučajeva COVID-19

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 5.577. Od početka epidemijskih dešavanja ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori je 108.742.

U Crnoj Gori boravi oko 190.000 turista, od čega je oko 60.000 u Budvi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79