U dijelovima Kantona Sarajevo moguće je uvođenje epizode “uzbune”

Glavni grad BiH i danas je bio među tri najzagađenija grada na svijetu prema podacima “AirVisuala”.

Osim Sarajeva, gradovi poput Zenice, Tuzle, Visokog, Lukavca u prvim danima 2020. godine imali su nezdrav zrak.

Vlada KS jučer je proglasila epizodu ”upozorenje” zbog nezdravog zraka u cijelom Kantonu Sarajevo. Stručnjaci smatraju da bez konkretnih mjera nema napretka.

– Problema ima puno. Stvar je u tome što sve ove mjere i aktivnosti koje mogu doći do nekog ozbiljnog smanjenja nivou zagađenost su skupe, nepopularne i dugotrajne. Svaka od tih mjera traži mnogo novca, tretiranja, a često se traži i odricanje i izmjene navika od samog stanovništva – kazao je Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Uz epizodu “upozorenja” Vlada KS izdala je i preporuke koje bi trebale da rezultiraju poboljšanjem zraka. Međutim, nijednu mjeru građani u Kantonu Sarajevo nisu doživjeli ozbiljno te ih se ne pridržavaju.

Ilustracija - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

IlustracijaARHIV

– Što se tiče građana, mi možemo upiti apel svim građanima koji imaju individualna ložišta, da paze u ovom periodu, da ne lože svašta, da ne bacaju u peći plastiku i gumu jer to je zaista i kancerogeno, jer ne truju samo sebe, nego i čitav kanton, jer smo mi svi zarobljenici tog poklopca – rekla je Sanela Salihagić iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Najrizičnije grupe su djeca, trudnice, stariji od 65 i hronični bolesnici. Ugroženo je i zdravo stanovništvo jer je boravkom na otvorenom nemoguće izbjeći štetne čestice. Inače, epizode koje izdaje Vlada Kantona Sarajevo su “pripravnost” kao najblaža, potom epizoda “upozorenja” koja je trenutno na snazi i alarmantna epizoda – epizoda “uzbune”.

U Zavodu za javno zdravstvo istakli su da bi u općini Ilijaš moglo doći i do epizode “uzbune”. Najzagađenije područje na prostoru Kantona Sarajevo je Ilijaša te ukoliko se ne poduzmu neke mjere može doći do pogoršanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79