U Doboju kažnjene tri osobe koje su u svom automobilu puštale “Ne volim te Alija, zato što si balija”

Policija u Doboju prekršajno je kaznila tri osobe jer su tokom obilježavanja vjerskog praznika putem razglasnog uređaja puštali muziku neprimjerenog sadržaja, saopšteno je iz Policijske uprave ovog grada.

Uoči pravoslavnog Božića, 6. januara, kroz Doboj je prošla kolona automobila sa badnjakom i zastavama Republike Srpske, a sa razglasa sa jednog od vozila puštena je pjesma “Ne volim te Alija zato što si balija”, Baje Malog Knindže, piše BIRN.

Ovaj pjevač, čije pjesme sadrže ultranacionalističke poruke, dobio je nadimak po paravojnim formacijama iz nekadašnje “Republike Srpske Krajine”, koja je tokom ratova devedesetih godina na području bivše Jugoslavije bila nelegalno uspostavljena na okupiranim dijelovima susjedne Republike Hrvatske.

Policija je objavila da su tri osobe kažnjene za “svađu, viku, vrisku i nepristojno ponašanje”.

Prema Zakonu o javnom redu i miru RS, za ovaj prekršaj predviđene su novčane kazne od 100 do 300 maraka.

Prema drugom članu Zakona o vrijeđanju na političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, predviđene su kazne od 200 do 800 maraka.

Današnje policijsko saopštenje o kažnjavanju za “muziku neprimjerenog sadržaja”, objavljeno je nekoliko dana nakon sastanka kojeg su u Islamskoj zajednici u Doboju organizovali Adil Osmanović i Obren Petrović, zastupnici SDA odnosno SNSD-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Organizatori sastanka posvećenom događaju u Doboju uputili su pismo gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, Forumu za bezbjednost grada Doboja i Međureligijskom vijeću Doboja, te zatražili od policije kažnjavanje učesnika u koloni.

Ovaj susret je održan bez službenog poziva medijima.

Zbog “šestojanuarske” kolone automobila sa muzikom Baje Malog Knindže u Doboju je danas održan sastanak Foruma za bezbjednost na kojem su bili predstavnici gradske vlasti, policije i vjerskih zajednica.

Gradonačelnik Jerinić je, uz zahvalu državnim parlamentarcima Petroviću i Osmanoviću na inicijativi, naveo da je ovaj grad “primjer multietničnosti i suživota u BiH”, te da se radi o “djelu pojedinca, a ne većim problemima u Doboju.”

Krajem septembra prošle godine, Baja Mali Knindža je nastupio u Doboju povodom završetka prve faze izgradnje nove gradske bolnice na poziv predstavnika lokalne organizacije SNSD-a koju predstavljaju i Petrović i Jerinić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79