U domu u Osijeku umrla beba oduzeta roditeljima: “Majka je u trudnoći bila nemarna”

U DJEČIJEM domu Klasje u Osijeku umrla je dvomjesečna beba Aurora. Beba je nakon rođenja oduzeta roditeljima jer su socijalni radnici osječkog Centra za socijalnu skrb smatrali da je toliko malo dijete sigurnije u Domu Klasje nego kod kuće.

Ivan (30) i Verona (29) Kovačević iz Osijeka tvrde da je dijete dan ranije bilo dobro.

“Zadnji put smo bili kod nje u subotu, dan prije Uskrsa. Bila je dobro raspoložena, smijala se, grlili smo je, nosili, igrali se s njom. Primijetili smo da malo hropće dok diše pa smo to rekli odgojiteljici. Dijete se činilo dobro, a onda nam je u pola 10 ujutro na vrata pozvonila policija i rekla nam da je Aurora umrla”, kažu roditelji koji tvrde da im dijete nije trebao biti oduzeto te se žale na ponašanje Centra za socijalnu skrb.

No, službeno izvješće centra priča drugačiju priču.

Dijete je, kako piše 24sata, roditeljima oduzeto jer su socijalni radnici osječkog Centra za socijalnu skrb na temelju nalaza pedijatrice osječke bolnice koja je bebu liječila nakon porođaja smatrali da je toliko malo dijete sigurnije u Domu Klasje nego kod kuće.

Naime, Aurora je rođena hitnim carskim rezom u 32. tjednu trudnoće jer joj majka boluje od kroničnog dijabetesa i tog je dana došla na hitan prijam zbog prijetnje od šećerne kome. Iako mama tvrdi da si za dijabetes daje inzulin dva puta tjedno, pedijatrica bebe smatrala je da je mama bila nemarna naspram svoje bolesti i da je time prouzročila prijetnju za bebin život. Aurora je spašena hitnim porođajem, oživljavanjem i inkubatorom u kojemu je bila gotovo mjesec dana te respiratorom.

Imaju šestero djece

Iz Doma za djecu Klasje potvrdili su da je medicinska sestra centra tijekom redovitog noćnog obilaska djece uočila da jedno dijete ne reagira te ga je pokušala reanimirati i da su pozvali hitnu. Međutim, Aurori nije bilo spasa. Pozvali su i policiju, koja je potom otišla Kovačevićima.

Roditelji Kovačević kod kuće već imaju šestero djece. Najstariji sin ima 11 godina, a ostali imaju 10, devet, šest, četiri i dvije godine. Žive u stanu od 84 četvorna metra, koji im je na korištenje dao Grad Osijek.

Rješenje Centra za socijalnu skrb kaže da je majka bila nemarna i prema sebi i prema djetetu

Centar za socijalnu skrb ovom je paru u više navrata uzimao djecu zbog nesređenih imovinskih prilika.

Socijalna radnica Vlasta Radaković, koja je voditeljica odjela za malodobnu djecu, rekla je da su dobili medicinsku dokumentaciju iz bolnice i mišljenje djetetove liječnice dr. Mirne Sipl da je majka svojim nemarnim odnosom prema dijabetesu tijekom trudnoće ugrozila svoj i bebin život te je preporučila oduzimanje djeteta. U rješenju kojim su obitelji oduzeli dijete između ostalog piše: “Majka nije tijekom trudnoće uzimala propisanu terapiju te je zbog toga u nekoliko navrata hospitalizirana u akutno pogoršanom zdravstvenom stanju. Zbog nesuradnje majke konzultiran je psihijatar i socijalni radnik bolnice. Svojim ponašanjem Verona je direktno ugrozila život i zdravlje djeteta. Verona i Ivan Kovačević ne posjeduju potrebne kapacitete za skrb o brojnoj maloljetnoj djeci.”

“Aurora je neurorizično dijete koje će po otpisu iz bolnice zahtijevati intenzivno praćenje i skrb te je procijenjeno kako roditelji nisu u mogućnosti zadovoljiti potrebe maloljetne Aurore. Verona je direktno svojim neodgovornim ponašanjem dovela u opasnost kako sebe tako i nerođeno dijete, koje sada po rođenju ima posljedice po zdravlje. Slijedom navedenog, a zbog mogućeg postojanja opasnosti za zdravlje, sigurnost, dobrobit i život maloljetnog djeteta, ovaj Centar je 8.3. 2021. godine roditeljima izrekao žurnu mjeru izdvajanja i smještaja maloljetnog djeteta u Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek. Žalba ne odgađa izvršenje ovog rješenja. Sukladno zakonu, ovaj Centar će pokrenuti postupak pri Općinskom sudu u Osijeku radi donošenja rješenja o privremenom povjeravanju maloljetnog djeteta ustanovi”, dodaje se rješenju koje je potpisala ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović.

 

Policija objavila da se radi o prirodnoj smrti

Policija je dojavu o tragično događaju primila u nedjelju, 4. travnja, u 04,30 sati, a na mjesto događaja izišli su policijski službenici i zamjenik osječkog Županijskog državnog odvjetnika.

U utorak je u osječkom KBC-u obavljena obdukcija, kojom je potvrđeno da je dijete umrlo prirodnom smrću. U policiji navode kako više informacija o tom događaju i eventualnim daljnjim postupanjima očekuju tijekom srijede piše Index.hr

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79