U državni zatvor stiglo 300 osuđenika: Ko je sve prebačen u bh. Alkatraz

Svi zatvorenici kojima je kaznu izrekao Sud BiH prebačeni su na izdržavanje u državni zatvor u Istočnom Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdio je jučer za “Avaz” Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Stigli u grupama

U jednu od najsigurnijih zatvorskih ustanova u regionu, nazvanu bh. Alkatraz, prebačeno je ukupno 300 zatvorenika, a među njima su i desetine pritvorenika kojima je, također, Sud BiH odredio pritvor.

Oni su u državni zatvor prebačeni zaključno s krajem 2020. godine, a njihova deportacija, uz jake sigurnosne procedure, obavljena je u grupama.

-Svi osuđenici koje je osudio Sud BiH prebačeni su u državni zatvor – potvrdio je Grubeša za „Avaz“.

Jašarević: Napao Ambasadu SAD

Jašarević: Napao Ambasadu SAD

Radi se o počiniocima teških ubistava, ratnim zločincima, presuđenim teroristima…

Tako je već među prvim stanarima bh. Alkatraza i Mevlid Jašarević, osuđen pravomoćno na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, ali i Haris Čaušević, koji je dobio 35 godina zbog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu.

U novom državnom zatvoru su i ISIL-ovci Ibro Ćufurović, Muharem Dunić i Armen Dželko, koji su 2019. godine deportirani iz Sirije.

Monstrum Batko

U državnom zatvoru nalaze se i okorjeli kriminalac Zijad Turković, vođa zločinačke organizacije, osuđen 2015. na 40 godina robije, ali i monstrum s Grbavice Veselin Vlahović Batko, osuđen na 42 godine robije za ratne zločine u Sarajevu.

Prebačeni su i Milenko Lakić, Husein Bosnić, Azra Bašić, Edin Džeko, Đorđe Ždrale…

Vlahović: Monstrum  s Grbavice

Vlahović: Monstrum s Grbavice

Imaju i fitnes salu

Državni zatvor prostire se na 24.000 kvadratnih metara. Svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik površine je oko 12 kvadrata.

Kompleks zatvora čini deset objekata, a u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici. Ostalo su pomoćni objekti u kojima će biti bolnica, kuhinja, sportska, fitnes sala.

(FOTO) Evo šta radi Mevlid Jašarević u zatvoru

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79