U državnoj službi opet traže PR-a s poljoprivrednim fakultetom

Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine je, na zahtjev Službe za zajedničke poslove institucija BiH, opet raspisala oglas za popunu radnog mjesta stručnog savjetnika za odnose s javnošću, koji može biti školovan i za poljoprivredu.

Kako je navedeno u aktuelnom oglasu, uslov je fakultet društvenog ili biotehničkog smjera. Osim što fakultet biotehničkog smjera nema nikakve dodirne tačke s odnosima s javnošću, da oglas bude još misteriozniji, doprinosi činjenica da je pod istim uslovima raspisivan i ranije.

Razlika je što je sada raspisan javni oglas, dok se u prvom slučaju radilo o internom. Po prvom oglasu, na to radno mjesto imenovana je Senada Balaš. Ona je, kako je ranije potvrđeno iz ove institucije, diplomirala u julu 1992. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, čime je stekla zvanje diplomiranog inžinjera poljoprivrede. Na taj način dodatno su podgrijane sumnje da je oglas “krojen” po njenoj mjeri.

Sve po zakonu

Zašto je oglas ponovo raspisan i zašto je opet kao uslov naveden poljoprivredni fakultet, u Službi za zajedničke poslove institucija BiH ne daju konkretan odgovor i pravdaju se dobro poznatom mantrom da je “sve po zakonu”.

Tekst javnog oglasa
Tekst javnog oglasa

Kažu tek da su uslovi propisani Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji od 31. januara 2019. godine i 18. juna 2020., a koji je usvojilo Vijeće ministara BiH te da je i postupak popune uređen u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH.

“Služba je prilikom raspisivanja Javnog oglasa za popunjavanje upražnjenog radnog mjesta stručni savjetnik za odnose s javnošću ispoštovala sve potrebne procedure, pribavila mišljenja nadležnih institucija i postupila u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH”, navode iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Jedina pozvana na intervju

Agencija za državnu službu BiH, odnosno njen direktor Neven Akšamija nisu odgovorili na naš upit o ovoj temi. Ni ranije nisu bili previše raspoloženi za priču o ovom oglasu. Prilikom prvog oglasa potvrdili su tek da je Senada Balaš bila jedini kandidat pozvan na intervju, koji je uspješno okončala. Za detaljnije informacije upućivali su na Službu za zajedničke poslove.

Prema opisu ovog radnog mjesta, stručni savjetnik za odnose s javnošću informira i savjetuje direktora; vrši poslove službenika za informisanje; pravi saopćenja za javnost; izrađuje i provodi komunikacijsku strategiju; priprema, održava i učestvuje u kreiranju web stranice… Za te poslove osnovna neto plaća je 1.298 KM. Oglas je raspisan 8. i otvoren je do 29 aprila piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79