U ekstremno siromaštvo bi u BiH moglo kliznuti do 80.000 osoba, te osobe imaju 5 KM dnevno

Govoreći o industrijskoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini koja je u maju ove godine bila manja za 15,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, Domazet je kazao kako je to zabrinjavajuće jer je riječ o padu izvoza i to je nešto gdje moramo očekivati popravak na glavnim tržištima

O ekonomskim posljedicama novog korona virusa u Danu uživo razgovarali smo sa profesorom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Antom Domazetom.

Već smo više od tri mjeseca u situaciji ekonomskog pada, a o tome kakva je situacija u ekonomiji i kakve su procjene budućih kretanja, Domazet je rekao kako je situacija u BiH na liniji predviđanja koju su davali i MMF, Svjetska banke, i razni instituti, a to je da se predviđa pad bruto domaćeg proizvoda od 5 posto.

“Ali, sada imamo i pokazatelje koji zabrinjavaju, ali i neke koji daju neki blagi optimizam. Prema podacima Poreske uprave pokazuje da je za mjesec maj za subvencije prijavljeno oko 21.000 firmi sa nekih 143.000 zaposlenih i sa subvencijama od 34 miliona. Samo mjesec ranije bilo je 25.000 firmi nego u maju, a koje su obuhvate 174.000 radnika i oko 40 miliona subvencija”, kazao je Domazet za N1.

“Prihodi od indirektnih poreza pokazuju koliko je potrošnja spala, ali mislim da se i tu nagovještavaju neki blagi elementi jer taj pad je kako idemo od aprila ka maju manji i nadam se da će i u junu biti manji. Još uvijek je kratko vrijeme za donošenje zaključaka, ali je dubina krize u BiH izuzetno zabrinjavajuća. Što se tiče nezaposlenosti, imamo poprilčno puno pozitivne indikatore jer je broj nezaposlenih pao za 25.000 ili 26.000 i ta se cifra smanjuje u odnosu na kraj aprila. Očigledno da mjere koje su poduzele vlade vraćaju radnike na posao”, dodao je profesor na Ekonomskom fakultetu.

Govoreći o industrijskoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini koja je u maju ove godine bila manja za 15,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, Domazet je kazao kako je to zabrinjavajuće jer je riječ o padu izvoza i to je nešto gdje moramo očekivati popravak na glavnim tržištima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79