U energetiku će se do 2035. u BiH uložiti 11,5 milijardi KM

Samit energetike “SET – Trebinje 2021”, na kome će ministri iz regiona, direktori energetskih preduzeća i istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci za energetiku razmotriti energetsku budućnost Balkana, otvoren je danas u Trebinju.

Učesnici samita, koji se drugi put održava u Trebinju, imaće priliku danas i sutra da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti od oko 50 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regiona.

Republika Srpska stavila je oblast energetike na prvo mjesto kao svoju najveću razvojnu šansu, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i najavio da je do 2035. godine u planu da se u ovu oblast investira 11,5 milijardi KM.

Đokić je na otvaranju Samita energetike u Trebinju rekao da je do sada u oblast energetike investirano više od tri milijarde KM i da je u toku realizacija velikih investicija.

On je dodao da pored ulaganja u putnu infrastrukturu, energetika polako preuzima primat u ekonomskom rastu i razvoju Republike Srpske.

U Hercegovini i istočnom dijelu Republike Srpske postoji koncentracija energetskih objekata zbog prirodnih resusra, rekao je Đokić i napomenuo da će se podupirati razvoj i ostalih dijelova, poput Semberije, Posavine, Krajine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da, sudeći po agendi Samita energetike u Trebinju u čijem je fokusu energetska budućnost Balkana, ovaj skup može dati rješenja koja će pomoći da se zajedničkim naporima napravi iskorak u razvoju energetskog sektora Republike Srpske, BiH i regiona.

Košarac je u uvodnom obraćanju na drugom Samitu energetike “SET – Trebinje 2021” ukazao da će ovaj skup podići ekološku svijest građana i učesnika o potrebi ulaganja u energetaki sektor, vodeći računa o zaštiti klime i životne sredine.

On je dodao da je energetika izuzetno važna oblast i predstavlja razvojnu šansu regiona.

“Da bismo postigli željeni nivo razvoja, neophodno je transformisati sektor energetike i prilagoditi ga trenutnim, ali i potrebama budućnosti”, rekao je Košarac.

On je istakao da BiH potpisivanjem međunarodnih ugovora ima obavezu primjene određenih pravila kao što je obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici i agendi za zapadni Balkan.

Tokom dvodnevnog skupa biće održano sedam različitih panela na kojima bi trebali da govore ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić, ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić, kao i direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač.

Teme o kojima će se govoriti na panelima su “Energetske strategije i energetski klimatski planovi u regionu”, “Klub 1.000 megavata – investicioni ciklusi i gradnja novih energetskih kapaciteta”, “Nastavak liberalizacije tržišta električne energije u regionu Jugoistočne Evrope”, “Reforma sektora daljinskog grejanja u regiji”, “Hibridna energetska budućnost”, “Razvoj potencijala obnovljivih izvora energije regiona” i “Modeli, uslovi i prepreke za investiranje u sektor energetike”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79