U Evropu je tokom 2020. došlo 124.000 ilegalnih imigranata, 90 posto muškarci

Armin Durgut/PIXSELL

Prema podacima agencije “Frontex” u Evropu je tokom 2020. godine došlo 124.000 ilegalnih imigranata, što je pad od 13 posto u odnosu na godinu ranije.

Od toga su 90 posto njih bili muškarci većinom s Bliskog istoka i iz Afrike.

Najviše je Sirijaca, a slijede ih Marokanci, Tunižani i Alžirci. Ovo je najniža brojka u od 2013., premda sasvim sigurno ne pokazuje pravo stanje stvari na terenu u što se najbolje mogu uvjeriti građani Bihaća iz Unsko-sanske županije te Blažuja i Hadžića pored Sarajeva. Kako navodi Frontex među novopridošlim imigrantima većinom su muškarci, čak 90 posto.

Žena je bilo manje od 10 posto, a djeca su činila preostali dio.

Frontex je zapravo akronim od Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, nekadašnje ime Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije. Ukratko rečeno to je agencija Europske unije za sigurnost njezine vanjske granice prenosi Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79