U FBIH na odvikavanju od droge 1.700 građana

U Federaciji BiH (FBiH) se tokom godine na odvikavanju od droge nalazi u prosjeku oko 1.700 stanovnika i to uglavnom od heroina, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ilustracija

Direktor Zavoda Davor Pehar rekao je da je najveći broj zavisnika od ovog poroka registrovan u Kantonu Sarajevo, te Zenici, jer se tamo nalaze zavodi za liječenje zavisnosti.

Prema njegovim riječima, prosječna životna dob žena narkomana je 30, a muškaraca 34 godine, a najčešći razlog koji navode kao uzrok zavisnosti su znatiželja i uticaj vršnjaka.
Pehar je dodao da je kod najvećeg broja ove populacije problem sa zavisnošću otkrio neko od prijatelja, dok su na drugom mjestu članovi porodice, prenosi Avaz.

U sarajevskom zavodu trenutno se liječi 429 pacijenata, a u Zavodu za bolesti zavisnosti u Zenici u prvih šest mjeseci bilo je 510.

Prema procjeni Zavoda za liječenje zavisnosti Kantona Sarajevo, tek tri do pet odsto bivših narkomana zauvijek se izliječi od zavisnosti.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79