U FBiH otvoreno 11 gradilišta vrijednih 1,3 milijarde maraka

Izgradnja autoceste kroz Federaciju Bosne i Hercegovine u ovom za gospodarstvo kriznom vremenu pomaže održati likvidnost brojnih domaćih tvrtki te sačuvati radna mjesta, piše Večernji list BiH.

Gradilište za budućnost Kako navode iz JP Autoceste Federacije BiH, na području Federacije BiH u tijeku su radovi na čak jedanaest gradilišta koridora Vc i brzih cesta, čija je ukupna investicijska vrijednost čak 1,3 milijarde konvertibilnih maraka. Na svim dionicama angažirano je čak 1500 radnika.

Gradi se duž cijelog entiteta, od samog juga pa do Zenice, a uskoro se gradilišta otvaraju i u Posavini. Trenutačno je u izgradnji 48 kilometara autoceste i brze ceste na koridoru Vc, od toga 4,5 kilometara spada u mostove, a 15,2 kilometra u dvostruke tunelske cijevi. Kada je riječ o mostovima, u tijeku su radovi na mostu Počitelj koji je, uz tunel Prenj, sigurno najimpresivniji objekt cijelog koridora Vc.

Dužina mu je 945 m, a visina 100 m. On je kontinuirani prednapeti armirano-betonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve. – Na srednjim stupovima mosta Počitelj, od ukupno 18 kampada, trenutačno se rade 12. i 13. Prema postojećoj dinamici, završetak izgradnje stupova očekuje se za dva mjeseca. Nakon toga slijedi montaža krletki radi izgradnje rasponske konstrukcije – navode iz JP Autoceste FBiH. Dodaju kako most Počitelj premoštava magistralnu cestu M-17, rijeku Neretvu i željezničku prugu Sarajevo – Ploče, a nalazi se na poddionici Počitelj – Zvirovići.

Kada je riječ o trenutačnim radovima na gradilištima, iz JP Autoceste FBiH ističu i kako se na poddionici tunel Zenica – Donja Gračanica vrše radovi na izradi kolničke konstrukcije. Na desnom kolniku završena su oba nosiva sloja, dok je na lijevom urađen prvi nosivi sloj. Na vijaduktima se radi hidroizolacija, ugradnja sustava odvodnje, postavljanje čeličnog rukohvata i postavljanje zaštite od buke. Također, na trasi se izvode radovi na vanjskoj i unutarnjoj odvodnji. Ne treba zaboraviti ni poddionicu Buna – Počitelj gdje je prije nekoliko dana počelo postavljanje završnog sloja asfalta.

Osigurana sredstva Uz navedene dionice, u tijeku su radovi i na dionicama Počitelj – Zvirovići, tunel Ivan, Tarčin – Ivan, tunel Hranjen, Sarajevska obilaznica, Ponirak – Vraca, Vranduk – Ponirak i Poprikuše – Nemila. Također, u tijeku je ukupno 1200 predmeta eksproprijacije za dvije dionice autoceste koje će proći kroz općinu Tešanj. Prioritet je dionica Putnikovo brdo – Medakovo, a odmah se nastavlja eksproprijacija na dionici Medakovo – Ozimice. Dionica Putnikovo brdo – Medakovo proteže se u dužini od 8,5 km i dio je obilaznice oko Doboja na području FBiH.

Izgradnja ove dionice trebala bi biti financirana sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Dionica Medakovo – Ozimice duga je 21 kilometar i ugovor o financiranju potpisan je s Europskom investicijskom bankom u prosincu prošle godine. Traži se način i da gradnja autoceste Tuzla – Orašje počne u 2022. godini.

Riječ je o dijelu buduće autoceste na cestovnom koridoru Sarajevo – Beograd.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79