U FBiH samo 25% osoba starijih od 60 godina potpuno cijepljeno protiv COVID-19

Broj novozaraženih virusom SARS-CoV-2 u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavlja rasti, a osobe starije od 60 godina i osobe sa komorbiditetima i dalje su najugroženije. Podaci govore da je u Federaciji BiH čak 86% umrlih osoba od COVID–19 bilo starije od 60 godina. To najjasnije govori o važnosti cijepljenja osoba starije populacije, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Cijepljenje protiv COVID–19 je pouzdana i učinkovita mjera koja štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda. No, trenutni podaci o cijepljenju ZZJZ FBiH pokazuju da je samo 36% osoba starijih od 60 godina cijepljeno prvom dozom, a potpuno cijepljeno tek 25%.

Jedan od razloga za neodlučnost prema cjepivu protiv COVID-19 jesu i sigurnosna pitanja vezana uz rijetke nuspojave, kao što je stvaranje krvnih ugrušaka. To je vrlo rijetka neželjena reakcija nakon cijepljenja protiv COVID-19, koja je učestalija kod mlađih osoba. S druge strane, podaci ukazuju na učestalu pojavu krvnih ugrušaka kod osoba oboljelih od COVID–19, te da je više od petine hospitaliziranih pacijenata imalo krvne ugruške.

Korist cijepljenja značajno nadmašuje potencijalne rizike. Podaci pokazuju da su sva cjepiva protiv COVID-19 vrlo učinkovita protiv teških oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine poziva osobe starije od 60 da se što prije odazovu na cijepljenje i time zaštite svoje zdravlje i život.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79