U FBIH UMIRE DVOSTRUKO VIŠE BEBA NEGO U EU!

U Federaciji BiH od početka ove godine umrlo je 125 beba, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku! Njihova smrt veže se uz sindrom iznenadne dojenačke smrti, u narodu zvane smrt u kolijevci.

Sindrom je, kažu ljekari, zastrašujući, jer može pogoditi bilo koje dijete, bez ikakvog upozorenja. U izvještaju Zavoda navedeno je da je u januaru umrlo pet beba, u februaru i martu po 17, u aprilu 14, u maju i junu po 13, u julu 14, u avgustu 18, u septembru 14, s tim da za oktobar i novembar nedostaju podaci.

Rekord regiona  

No, kad je riječ o smrti beba u prošloj godini, prema Izvještaju Zavoda, u FBiH je zabilježena rekordna smrtnost, čak najveća u regionu, a umrle su 162 bebe! Iako statistika zabrinjava, o tome niko ne priča, a smrt beba ostaje pod velom tajni. Visoku stopu smrtnosti beba Federacija BiH bilježi od 2014. godine, tokom koje je, prema podacima Zavoda, umrlo 127 beba. Ova crna statistika povećana je 2015., kad je dojenačka smrt odnijela 154 bebe, a godinu poslije 147!

To znači da stopa mortaliteta iznosi 9,2 posto, dok je u Islandu, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Luksemburgu, Sloveniji i Češkoj rizik umiranja upola manji! Prosjek u cijeloj Evropskoj uniji je 4,18 i opada. Gole brojke pokazuju da je dojenačka smrtnost duplo veća u odnosu na prosjek zemalja Evropske unije.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH i istraživanju pod nazivom “Zdravstveno stanje stanovništva 2016”, vodeći uzrok smrti dojenčadi su problemi sa plućima i njihova nezrelost. Velika smrtnost beba izazvana je i poremećajima nastalim tokom trudnoće majke ili zbog male težine novorođenčadi te zbog gušenja i srčanog zastoja.

Zabrinjavajuće je visok postotak smrti beba koje su se tokom rođenja zarazile bakterijama u bolnicama. Prema izvještaju, 4,5 posto novorođenčadi umre od sepse!

Maksimalna odgovornost

Dragan Đokanović, najbolji neonatalog u BiH, kazao je u izjavi za “Avaz” da zdravo rođene i bebe rođene u terminu nisu u opasnosti od smrti u kolijevci. Navodi i da ga tokom cijelog radnog vijeka misli o dojenačkoj smrti nikad nisu napuštale tokom brojnih dežurstava.

– Svjesni ste da je statistika neumoljiva, da se dešavaju takve smrti i samo Boga molite da se to ne desi. Zato roditeljima dajemo uputstva. Tokom cijele trudnoće buduća majka treba da bude maksimalno odgovorna prema sebi i prema plodu koji nosi da bi trudnoća protekla u najboljem mogućem redu i da bi beba, baš onda kad joj je vrijeme, stigla na ovaj svijet – pojašnjava Đokanović.

Ističe kako mnogo faktora utječe na zdravlje bebe te da je roditeljska briga samo vrh ledenog brijega.

– Soba u koju stiže beba, treba da bude čista, svijetla i prozračna. Koliko god da je neiskusna ili je nove obaveze svakodnevno iscrpljuju, majka mora da čuva visok stepen dobrog raspoloženja. Toaleta dojenčeta treba da bude svakodnevna i odgovarajuća. O svemu se mora povesti računa – ističe Đokanović.

Srbija na nogama zbog SIDS-a 

U Srbiji je ovih dana poput bombe odjeknula vijest o smrti djevojčice B. D. u vrtiću Vrčinu, a koju povezuju sa SIDS-om. I u Njemačkoj strah od ovog udarca sudbine za 400 roditelja godišnje postaje gorka stvarnost. U Sjedinjenim Američkim Državama ta brojka iznosi 3.000 mališana godišnje. Njihovo dojenče umire iznenadno i neočekivano od fenomena koji liječnici nazivaju SIDS, što je engleska kratica za stručni pojam “Sudden Infant Death Syndrom”.

Šta je SIDS? 

Sindrom iznenadne smrti dojenčeta pogađa djecu uzrasta do jedne godine, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dječaka u zimskom periodu, kod djece koja ne doje i koja koriste cucle. Najčešće se javlja u uzrastu od četvrtog do šestog mjeseca života

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments