U Federaciji BiH ipak neće biti turističkih vaučera, paket 3+1 nije isplativ

Ministrica okoliša i turizma u Federaciji BiH je u maju najavila da Vlada FBiH planira program pomoći turizmu u vidu vaučera. Trebalo je da zažive krajem ljeta, no izgleda da ih ipak neće biti.


Đapo je ranije kazala da su ispitivanjem tržišta shvatili da turistički vaučeri ne bi dali značajne rezultate u smislu pomoći ugostiteljima, a ni građanima.

“Htjeli smo izaći s paketima 3+1. Da jednu noć pokriva vaučer Vlade FBiH, ali to ne bi imalo smisla, jer su hoteli davali vaučere 2+2 i nije bilo očekivanih posjeta”, rekla je Đapo.

Kazala je da se turistička sezona može spasiti ako Bosanci i Hercegovci budu ljetovali u svojoj državi, ali je pozvala i Vijeće ministara da otvori granice jer nam je to potrebno da bi turizam preživio.

“Potrebno nam je u pograničnim dijelovima BiH da ljudi iz Hrvatske dođu za vikend na ručak”, navela je Đapo.

Na koji način Federacija BiH planira pomoći turistima nije u potpunosti jasno, ono što se zna jeste da je resorna ministrica tražila od Vlade FBiH 20 miliona KM za pomoć hotelijerima i turističkim agencijama.

U Republici Srpskoj pak postoje turistički vaučeri u iznosu od 100 KM, a moguće ih je iskoristiti do 15. novembra ove godine samo kod ugostitelja ili turističkih agencija upisanih u evidenciju ministarstva.

Vaučer se može koristiti za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od tri noćenja zaredom, a ukoliko su u pitanju dva korisnika, onda u minimalnom trajanju od četiri noći zaredom.

Ove vaučere je moguće iskoristiti u tek nekoliko ugostiteljskih objekata u Republici Srpskoj, a prema onome što je resorna ministrica u RS-u Suzana Gašić kazala, do 25. jula izdato je 3.800 ovih vaučera od predviđenih 50.000.

Osim što građani uzimaju mnogo manje vaučera nego što je očekivano, upitno je i to koliko je zapravo od ovih skoro 4.000 vaučera iskorišteno.

Negodovanje postoji i kod uslova o broju noćenja. Iz opozicije su kazali da bi trebao biti olakšan taj uslov, dok kod građana postoji dilema isplati li im se uopšte vaučer od 100 KM u smještajima koji su preskupi za njihove džepove, a moraju uplatiti minimalno tri dana prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79