U Foči oduzete duhanske prerađevine vrijedne oko 60.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine na području Foče su privremeno oduzeli duhanske prerađevine ukupne tržišne vrijednosti 60.449 konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz UIO-a, operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprečavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima.

“U skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BIH, a po naredbi Suda BiH, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su pretres jednog stambenog objekta, kao i pratećih objekata. Tom je prilikom pronađeno 8.775 paklica cigareta, koje nisu bile obilježene akciznim markicama koje izdaje UIO, a nelegalno su se prodavale na području Foče”, saopšteno je iz UIO.

Vrijednost privremeno oduzete robe sa dažbinama iznosi 48.262 KM, a protiv osobe inicijala J.V. bit će podnesen izvještaj o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH.

“Također, od lica čiji su inicijali M.F. i Z.F. izvršeno je privremeno oduzimanje 39,5 kg duhana i 995 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO. Protiv lica od kojih je roba privremeno oduzeta bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred mjesno nadležnim sudom. Ukupna vrijednost ove privremeno oduzete robe procjenjuje se na 12.187 KM”, navodi se u saopštenju.

Iz UIO BiH navode da će se u narednom periodu nastaviti pojačane aktivnosti i rad na suzbijanju crnog tržišta akciznim proizvodima na području cijele BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79