U Fojnici se urušava musafirhana, jedna od najstarijih kuća u BiH

U Fojnici se urušava musafirhana, jedna od najstarijih kuća u BiH


Poznati bh. historičar, prof. dr. Enver Imamović je na svom Facebook profilu ukazao kako se loše tretira kulturno-historijsko blago u BiH, a kao primjer je naveo musafirhane u Fojnici koja je u stanju raspada.

Kako je rekao, u Fojnici se urušava biser starobosanske arhitekture.

Fojnica je, ne tako davno, po svemu imala izgled tipične bosanske kasabe. Od svega toga do danas je preostala samo jedna zgrada. Nažalost, u takvom je stanju da se svakim danom može očekivati da se sama od sebe uruši. Bila bi to velika šteta jer se radi o objektu starom koju stotinu godina.

Riječ je o musafirhani u kojoj su nekada putnici i posjetioci Fojnice mogli odsjesti tri dana s besplatnim noćenjm i hranom.

Čudi nebriga mjesnih vlasti da se spasi ovaj biser starobosanske arhitekture, tim više što Fojnica slovi kao poznato turističko odredište koje bi uz ostale prirodne i kulturno-historijske sadržaje ovim obnovljenim objektom dodatno obogatilo turističku ponudu.

Ako mjesne vlasti ne prepoznaju značaj ovog objekta, postoji krug zainteresiranih kojima je na srcu kulturna prošlost Fojnice, spremni da priđu prikupljnju dobrovoljnih priloga u fond namijenjen obnovi ove musafirfane, bez puno čekanja, kako bi se predihitrio njen nestanak, napisao je Imamović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija