U FUP-u mnogi procesi zaustavljeni, ne mogu angažovati specijalce jer je istekao mandat v.d. direktoru

Situacija u Federalnoj upravi policije otkako je istekao mandat v.d. direktora Ensadu Kormanu je izrazito teška. Mandat Kormanu je istekao 8. maja ove godine, a Vlada FBiH nije imenovala novog v.d. direktora zbog čega su u FUP-u, kako saznaje N1, mnogi procesi zaustavljeni.

Kako nezvanično saznaje ovaj portal od jednog od rukovodioca u FUP-u, trenutno niko nema ovlaštenja da potpisuje akte, a upitan je operativni rad Uprave policije. Dnevno u FUP stigne skoro 100 akata koje je potrebno obraditi, ali nema ko da ih potpiše.

Postavlja se pitanje odgovornosti i policijski službenici se ograđuju pisanjem službenih zabilješki te upozoravaju da nisu ovlašteni potpisivati akte iz nadležnosti direktora.

Također, naš izvor kaže kako je onemogućeno korištenje specijalne policijske jedinice koja se ne može angažovati bez odobrenja direktora kojeg FUP trenutno nema.

Prema nezvaničnim informacijama, ministar Isak je danas uputio zahtjev premijeru FBiH Nerminu Nikšiću da sazove hitnu telefonsku sjednicu Vlade FBiH danas kako bi se riješilo pitanje imenovanja direktora FUP-a.

S ministrom Isakom nismo mogli stupiti u kontakt kako bismo dobili dodatne informacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79