U Goraždu od danas više nema aktivno zaraženih koronom

Epidemiološka situacija na području BPK Goražde je na zavidnom nivou. S današnjim danom nema oboljelih od koronavirusa niti aktivno zaraženih, potvrdila je dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javo zdravstvo BPK Goražde.

“Prošla sedmica je prva u posljednjih pet mjeseci u kojoj nije zabilježen nijedan novozaraženi koronavirusom, iako je testiran veći broj osoba. I danas smo uzeli 16 uzoraka i situacija je zadovoljavajuća. Proteklih dana smo imali jednu osobu zaraženu koronavirusom i ona se oporavila, a pod zdravstvenim nadzorom nemamo nijednu osobu”, kaže dr. Bičo.

Zadovoljavajuća epidemiološka situacija ipak nije razlog za opuštanje. Uprkos evidentnom poboljšanju epidemiološke situacije, Krizni štab Ministarstva zdravstva BPK Goražde nema namjeru niti može relaksirati mjere i naredbe za ovaj kanton. Ostaju na snazi i narednih 14 dana u skladu s odlukama Federalne Vlade i preporukama federalnog štaba.

“Popuštanje mjera u BPK nije opcija, iako je epidemiološka situacija veoma povoljna. Kantonalni krizni štab nema ingerencije da zbog poboljšanja epidemiološke situacije popušta mjere, federalni štab ostavlja kantonima mogućnost samo da ih pooštre ukoliko procijene da je to potrebno”, kaže Eniz Halilović, ministar zdravstva BPK Goražde.

Nošenje maski, fizička distanca, zabrana kretanja od 23 do 5 sati te ograničavanje rada ugostiteljskih objekata su mjere koje će i dalje biti na snazi.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv korone, u Zavodu za javno zdravstvo ističu da za sada nema novih informacija.

“Plan imamo, ali prve doze vakcine još čekamo”, kaže dr. Bičo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79