U hercegovačkom selu nemaju vodu jer nisu glasovali za vladajuće

Vodovod iz Lukavca stigao do Nevesinja, a vodu imaju svi osim Lukavca. Potrošeni milijuni na vodovod koji Nevesinju nije donio redovno snabdijevanje vodom. Lukavčani se pitaju, kažnjava li ih vlast zbog političke neposlušnosti ili je novac opet završio u privatnim džepovima!?

“Mještani nevesinjskog sela Lukavac preživjeli su još jedno sušno ljeto čije su posljedice, kažu, povijesnih razmjera. Takvoj katastrofi doprinijelo je prerano presušivanje izvora, koji su do sada bili jedini spas za seljane, njihovu stoku i usjeve, na i onako oskudnom hercegovačkom kršu. Presušivanje izvora, da bi apsurd bio veći, posljedica je ispumpavanja vode iz izvorišta Udbina na teritoriji mjesne zajednice Lukavac za potrebe vodosnabdijevanja Nevesinja. Nemarom investitora projekta „Gornji horizonti“ u sklopu koga je izgrađen i spomenuti vodovod, počinjen je tako svojevrsni ekocid nad ovim selom i njegovim izvorima”, piše impulsportal.net.

Šteta je svjesno i namjerno izazvana, na što ukazuje činjenica da su ranija istraživanja pokazala što će se dogoditi ispumpavanjem vode iz jame Udbina, a zbog čega je prvobitnim projektom izgradnja vodovoda u Lukavcu navedena kao prioritet.

Je li u pitanju samo kažnjavanje sela koje na izborima održanim prije realizacije projekta nije podržalo aktualnog načelnika općine Milenka Avdalovića niti narodnog zastupnika Iliju Tamindžiju, kako tvrde mnogi mještani, može se samo pretpostaviti. S druge strane, zbog netransparentnosti čitavog projekta, postavlja se i pitanje je li dio sredstava, koji je trebao biti utrošen u izgradnju vodovoda u Lukavcu, završio na „pogrešnim računima“?

U što su potrošeni milijuni?

Činjenica je da se sve češće postavlja pitanje zašto je novi nevesinjski vodovod koštao oko devet milijuna maraka, kako tvrde investitori, ako njime nije riješeno vodosnabdijevanje ni samog grada Nevesinja, a što je bio krajnji cilj projekta?

U svakom slučaju tri godine nakon što je dan svečanog puštanja novog vodovoda u Nevesinju nazvao povijesnim i konačnim rješenjem višedesetljetnog problema, načelnik Avdalović, umjesto da odgovori na postavljena pitanja, vrijeđa novinare i poručuje da ga se više nikad ne zove.

A nije odgovorio ni na pitanje kako je moguće da je vodovod stigao i do njegovog zabačenog sela Gornjeg Drežnja, dok vodu nemaju ljudi koji žive na kilometar razdaljine od izvorišta – odnosno jame Udbina.

Lukavac11

Zasluge da, odgovornost ne

Uzalud se mještani Lukavca svih ovih godina obraćaju najvišim institucijama RS, zahtijevajući rješenje problema koji im život znači.
A obraćali su se i predsjedniku RS i vladi i ministarstvima i upravama „Elektroprivrede“ i „Hidroelektrana na Trebišnjici“. Sva razmijenjena prepiska je, ilustracija svojevrsne igre „gluhih telefona“, koja pokazuje koliko je u korumpiranom društvu „mali čovjek“ nemoćan u odnosu na interes moćnika.

Umjesto da riješe problem ovih ljudi, politički moćnici u Hercegovini na čelu sa zastupnikom Tamindžijom odlučili su im prirediti još jedno poniženje.

ilija tamindzija

Pod izgovorom potrebe za gradilište HE „Dabar“ krenuli su u relizaciju izgradnje vodovoda za selo Bežđeđe, također s izvorišta Udbina u MZ Lukavac. Bežđeđe je Tamindžijino rodno selo, poznato i po tome što ima više stupova ulične rasvjete od naseljenih kuća.

Ovu namjeru Lukavčani su nedavno privremeno zaustavili, zahtijevajući da se cijevi za Bežđeđe i Lukavac postavljaju istovremeno.

U finišu predizborne kampanje, 28.9.2018. godine, priređeno je svečano otvaranje novog vodovoda u Nevesinju. Svečanosti je nazočila i tada premijerka i kandidat za predsjednika RS, Željka Cvijanović. Nisu izostali hvalospjevi o zaslugama aktualne vlasti u realizaciji tog „velikog projekta“. Taj dan načelnik Avdalović je nazvao povijesnim za Nevesinje, a posebno je istaknuta zahvalnost narodnom zastupniku Iliji Tamindžiji i „Hidroelektranama na Trebišnjici“ (HET), čiji je on izvršni direktor.

Međutim, kada su se samo četiri godine ranije tom istom poduzeću obratili Lukavčani, odgovoreno im je da se nisu obratili na pravu adresu.

„Uprava MH „ERS“ – MP a.d. Trebinje ZP „Hidroelektrane na Trebišnjici“ a.d. Trebinje je na svojoj LXIX sjednici održanoj dana 16.9.2014. godine razmatrala vaš zahtjev i zaključila da isti nije upućen nadležnom poduzeću, jer je investitor izgradnje „Hidroelektrane Dabar“ u okviru kojeg projekta se planiraju izvoditi radovi i na izgradnji vodovoda istoimeno poduzeće „Hidroelektrana Dabar“ društvo s ograničenom odgovornošću za proizvdnju električne energije Trebinje, pa vam predlažemo da se njima obratite vezano za rješavanje navedenog problema“. Ovo se, između ostalog, navodi u odgovoru mještanima Lukavca, odnosno njihovom pravnom zastupniku, odvjetniku Branku Simoviću, 16.9.2014. godine.

odgovor HET 1

Istina je da je HET većinski vlasnik poduzeća „Hidroelektrana Dabar“, istina je međutim, i da je Tamindžija kao rukovoditelj HET-a „nadležan“, za primanje „lovorika“ zbog izgradnje vodovoda, koji aktivisti SNSD-a u Nevesinju zovu i „Ilijin vodovod“. HET, a ni Tamindžija, kao što se vidi iz odgovora „nisu nadležni“ onda kada treba preuzeti odgovornost i pomoći Lukavčanima u rješavanju problema vodosnabdijevanja.

Kada su 2014. godine otpočeli radovi na izgradnji vodovoda s izvorišta Udbina, stanovnici mjesne zajednice Lukavac, u kojoj se izvorište nalazi, tražili su samo jedno – da bazen vodovoda bude sagrađen na lokaciji na kojoj je ranije projektiran. Iz potpuno nerazumljivih razloga investitor je odlučio spustiti bazen 100 metara niže – što je navedeno kao razlog zbog koga ne može biti riješeno vodosnabdijevanje Lukavca.

Šuti i čekaj kišu

Na sastanku mjesne zajednice Lukavac kome su 19.4.1989. godine nazočili predstavnici radne organizacije „Hidroelektrane na Trbišnjici“ i Skupštine općine Nevesinje, govorilo se i o rješavanju problema vodosnabdijevanja stanovništva opštine Nevesinje s izvorišta Udbina u okviru realizacije projekta „Gornji horizonti“. Još tada, o čemu svjedoči sačuvana dokumentacija, naglašeno je da je izgradnje vodovoda u MZ Lukavac, na čijem teritoriju se nalazi i izvorište jama Udbina, prioritet.

Razlog zbog koga je ovom selu dat prioritet pri izgradnji vodovoda, nije samo blizina izvorišta, nego i ranija istraživanja koja su pokazala da će ispumpavanje vode iz jame Udbina ugroziti kapacitet izvora u selu.

Ispitivanja, neophodna za relizaciju projekta „Gornji horizonti“, otpočela su još pedesetih godine prošlog stoljeća. Tada zamišljeni projekt podrazumijevao je izgradnju hidroelektrana Dabar, Nevesinje i Bileća, kao i rješavanje vodosnabdijevanja stanovništva, ali i mogućnost zalijevanja poljoprivrenih kultura u ovom dijelu Hercegovine.

Prva verzija projekta „Gornji horizonti“ izrađena je već šezdesetih godina, da bi krajem osamdesetih nakon dugogodišnjih istraživanja konačno otpočela njegova realizacija. Prva faza projekta podrazumijevala je izgradnju vodovoda i pristupnih puteva.
Rat na prostoru bivše Jugoslavije ubrzo je projekt bacio u drugi plan.

Kada je prije nekoliko godina opet aktualizirana relizacija projekta „Gornji horizonti“, došlo je do odstupanja od prvobitnog projekta.

Lukavčanin Ranko Grahovac kaže da su Tamindžija i tadašnji direktor HE „Dabar“ Radivoje Bratić odgovorni za problem u kome su se našli mještani ovog sela.

„Najvjerojatnije da nisu željeli ni htjeli da Lukavac dobije vodu, zato što su ta sredstva ili uzeli i podijelili između sebe ili su dali političkoj stranci kojoj pripadaju. Vjerujem da je bilo i to zato što tada nisu glasali za njihove kandidate u postotku koji su oni očekivali. I to je nečiji hir i volja, bezobrazluk, bahatost, što nije normalno jer je predviđeno projektom da Lukavac mora dobiti vodu i put, zato što već presušuju zadnjih godina vrela, prošle godine četiri, a ove godine dva. Stručnjaci koji su sedamdesetih godina dolazili iz Energoprojekta su rekli da je moguće, kada se ispumpava voda iz jame Udbina, da dođe do toga da presuše izvori u Lukavcu i zato će Lukavac prvi dobiti vodu i put i dobit će vodu hidroelektrana za svoje potebe, za ostalo se nije tada znalo hoće li dobiti, a sada su dobila sva druga sela“, kaže Grahovac.

lukavac 1

U samom Lukavcu malo je onih koji se usuđuju javno govoriti o problemu. Kažu da su pojedinci koji su se ranije javno oglasili imali ozbiljne probleme u vidu prijetnji i pritisaka na radnom mjestu, koje su doživjeli oni ili članovi njihove obitelji.

Avdalović: Nemojte me zvati više nikad!

Umjesto da ekipi Impulsa odgovori na pitanje, jesu li i zašto mještani sela Lukavac diskriminirani prilikom izgradnje vodovoda i kako će njihov problem biti riješen, načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović je odlučio održati lekciju.

milenko leutar

„Vi već imate odgovor spreman. Onda, što mene pitate? Koliko se vi bavite novinarstvom? Da sva sela imaju vodu pogotovo na 860 metara nadmorske visine!? Ej…! Jeste li bili vi nekada u Nevesinju?“, rekao je on.

Pitali su ga i jesu li sela Bežđeđe i Gornji Drežanj dobili vodovod ili se radi na njegovoj izgradnji. Avdalović je nastavio u istom stilu.

„Sad kažeš ima vodu, sad kažeš radi se! Niti je točno da se radi niti je točno da ima! Lupate k’o Maksim po diviziji nemojte me više zvati, ako ćete odgovarati sami na pitanja! Nemojte me više nikad zvati! Neću Vam odgovoriti više ni na jedno pitanje. Eto, ’ajde…“, poručio je između ostalog, načelnik općine Nevesinje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79