U Hercegovinu na lude provode vikendima dolaze gosti čak iz susjedne Hrvatske

Da je stanje zabrinjavajuće govori podatak da je tokom prošlog vikenda u mostarskoj Covid bolnici od posljedica zaraze koronavirsuom umrlo 12 osoba

Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg najavio je moguće zatvaranje ovog kantona zbog sve teže epidemiološke situacije i nepoštovanja epidemioloških mjera i ako se nastavi trend rasta novozaraženih, piše Avaz.

Da je stanje zabrinjavajuće govori podatak da je tokom prošlog vikenda u mostarskoj Covid bolnici od posljedica zaraze koronavirsuom umrlo 12 osoba i da je trenutno 76 osoba na bolničkom liječenju, pa su kapaciteti gotovo popunjeni.

Herceg podsjeća da je zatvaranje u prvom talasu pojave koronavirusa u HNK, koji je tada bio najpogođeniji u Federaciji BiH (FBiH), bilo efikasno i da su bili dobri rezultati.

– Bili smo izloženi kritici za vrijeme prvog „lockdowna`, jer samo išli sa rigoroznim mjerama – podsjeća Herceg.

Problem je, kako navodi, što su mnogi nakon liberalizacije mjera prestali da poštuju one koje su ostale na snazi i tražila se dodatna liberalizacija.

– Ovaj kanton je od dijela skupštinskih odbornika i od dijela javnosti i privrede bio pritiskan da ukine policijski sat. Mi smo ga zadržali i mislim da je to doprinijelo stanju epidemije kakvo smo imali donedavno – tvrdi premijer Vlade HNK.

Herceg naglašava da novo stanje zahtijeva nove mjere, navodeći da će Krizni štab razmotriti trenutnu epidemiološku situaciju, te donijeti nove mjere ako broj zaraženih nastavi da raste. On je rekao da u cijeloj situaciji nisu problem mjere, nego njihovog nepoštovanje.

– Taj problem je evidentno uzeo maha u zadnje vrijeme jer zbog liberalnog načina života u Hercegovinu na lude provode vikendima dolaze gosti čak iz susjedne Hrvatske, zbog čega im nije teško uraditi test za povratak u svoju zemlju – objasnio je Herceg.

Policija u HNK ne kažnjava osobe koje se ne pridržavaju epidemioloških mjera, nego one ugostitelje koji ne poštuju radno vrijeme i policijski sat koji je na snazi od 23 do 5 sati ujutro.

Zbog toga je pokrenuta inicijativa i da se zaposle Covid redari koji će kontrolisati sprovođenje epidemioloških mjera u HNK, jer se evidentno ne poštuju i narušavaju epidemiološku sliku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79