U HNK otkriveno 49 osoba koje su radile na crno

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je proteklog vikenda na području Hercegovačko-neretvanskog kantona otkrila 49 osoba koje su radile na crno, saopćili su iz ove institucije.

Od 15. do 17. jula u Neumu, Stocu, Mostaru i Jablanici izvršene su 124 kontrole među privrednim subjektima koji se bave hotelijerstvom, izdavanjem soba i apartmana, trgovinom, ugostiteljstvom, pekarstvom i drugim uslužnim djelatnostima. Povjeravano je (ne)poštivanje Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanje radnika na crno.

Kako su istakli u Poreznoj upravi FBiH, otkriveno je 49 neprijavljenih radnika, 35 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 19 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 20 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Naglasili su da je zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa fiskalnim uređajem, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja – zapečaćeno 10 objekata te da je podneseno 69 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 126.800 KM.

Porezna uprava FBiH je obavijestila porezne obveznike da će se nadzor, koji je počeo na navedenom području, nastaviti i u narednim danima, uključujući i dane vikenda, te pozivaju na usklađivanje poslovanja i poštivanja zakona.

Zahvaljuju se onima koji izvršavaju svoje obaveze i pozivaju sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika i posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to, kako su poručili, najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79