U HNS-u se opet osjećaju majorizirano: SDA u Bužimu je primjer jednakopravnosti, a božićna čestitka je vrijeđanje?!

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) reagirali su na jučerašnju objavu na Facebook stranici Općinskog odbora SDA Bužim kojem je zasmetala božićna čestitka na jednom od bilborda u ovom gradu.

– Duh Božića i božićnog vremena je dio tradicije bosanskohercegovačke povijesti vezan uz hrvatski i katolički identitet. Stječemo dojam, da svaki Božić, netko ili više njih, svjesno i maliciozno traže način da umanje, degradiraju ili ogade ovaj blagdan radosti.

Poruke SDA i načelnika u Bužimu u kontekstu Božića se ne mogu ni osuditi. Gnjusno, poražavajuće i za svaku osudu je uopće pročitati priopćenje za javnost koje su uputili općinska organizacija SDA, kao i načelnik Bužima. Ovakve reakcije su živi dokaz i primjer “moderne i građanske” države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda taj primjer jednakopravnosti i suverenosti s kojom bi trebali pristupiti EU, a božićna čestitka je vrijeđanje?!

Novootkrivena prijestolnica SDA-ovog “modernog i građanskog” danas bi se kolektivno trebala postidjeti, a načelnik Nanić uputiti ispriku. Ne katolicima niti nekome Hrvatu, nego svim normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili konfesiji pripadali.

Ovo je moralno i etičko dno koje nećemo dopustiti da postane norma ponašanja – navodi se u sopćenju HNS-a.

Stranke u Bužimu zaratile zbog božićne čestitke: Načelnik Nanić je smatra provokacijom

Podsjećamo, na Facebook stranici OO SDA Bužim objavljeno je da “mnoge Bužimljane ovih dana interesuje kome premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić čestitaju Božić u Bužimu s velikog bilboard plakata koji je postavljen u centru Bužima kod firme Saniteks”.

– Ovo je po prvi put da se ovakav plakat postavi u Bužimu, što je izazvalo revolt mnogih građana, s obzirom da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u Viteškom gradu Bužimu.

Stranka demokratske akcije (SDA) Bužim izražava nezadovoljstvo ovakvim činom premijera kantona i predsjedavajućeg Skupštine USK-a, te traži da se isti plakat o trošku nalagodavaca hitno ukloni iz Bužima. Obzirom da premijer kantona ima dva savjetnika iz Bužima tražimo da se isti izvinu svim Bužimljanima zbog ovakvog provokativnog plakata koji nema nikakvu svrhu i dodatno provociraju naše sugrađane. OO SDA smatra da se ovakva praksa više nikad ne može i ne smije ponoviti u Bužimu, jer ako ovo dozvolimo sada iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice – napisano je jučer na Facebook profilu OO SDA Bužim.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79