U Hrvatskoj je prošle godine ljetovalo više od pola miliona građana iz BiH, sada nisu poželjni

Brojne su reakcije javnosti na drakonski potez hrvatskih vlasti kojim su bukvalno onemogućili građanima iz BiH da ljetuju u toj zemlji.

Nadležni u Hrvatskoj naravno poručuju kako nisu zatvorili granici, već su samo promijenili režim na granici. A ta promjena režima znači da svi koji žele boraviti u Hrvatskoj moraju ići u obaveznu samoizolaciju od 14 dana.

Takva mjera će odvratiti gotovo sve građane da svoj plan za godišnji odmor preusmjere na domaće potencijale ili za sada eventualno Tursku koja je totalno otvorena za sve iz BiH. Hrvatska je najvećem dijelu građana iz naše zemlje godinama bila redovna i omiljena destinacija za ljetovanje.

Samo prošle godine u toj zemlji je ljetovalo više od pola miliona Bosanaca i Hercegovaca. To su podaci Ministarstva turizma Hrvatske. Ti gosti su ostvarili blizu tri miliona noćenja.

Hrvati već žale zbog odluke o 14-dnevnoj samoizolaciji: Makarska rivijera je rivijera bh. turista

Ipak, Hrvatska je u opravdanju svog poteza naglasila da želi zaštititi zdravlje svojih građana, stavljajući etiketu da su oni koji su dolazili iz BiH, ali i Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije najviše doprinijeli povećanju broja zaraženih. Kako to mogu dokazati nisu kazali, ali su olako odustali od bh. turista iako sve vrijeme bez ikakvog ograničenja i mjera u svoju zemlju puštaju turiste iz čak 10 zemalja Evropske unije, koje također bilježe rast novozaraženih.

Još jedan detalj odaje brzopletost Hrvatske da “stavi rampu” za istočne susjede, a to je da vas od obavezne samoizolacije ne spašava ni PCR test. Ministar zdravstva Vili Beroš to pravda protupitanje: “A šta ako je osoba danas negativna i dobije takav test, a već sutra bude pozitivna”. Sada se postavlja pitanje, kako je za Sloveniju, Austriju ili Njemačku dovoljan negativan PCR test da izbjegnete samoizolaciju, a Hrvatskoj to nije dovoljno.

Također Hrvatska spada u zemlje koje u cijeloj regiji najmanje testiraju. Podaci pokazuju da sve zemlje bivše Jugoslavije više testiraju od Hrvatske. U Bosni i Hercegovini se testira 25.893 osobe na milion stanovnika, a u Hrvatskoj 17.803. Stoga je optužba da su gosti iz BiH, Srbije Sjeverne Makedonije i Kosova krivi za povećanje broja zaraženih u Hrvatskoj krajnje diskutabilna i nedobronamjerna prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79