U Hrvatskoj od danas obavezne maske u kafićima i zatvorenom

Ministar unutrašnjih poslova i načelnik Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović najavio je da se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

– Uvodimo obavezu nošenja maski u zatvorenim prostorima, gdje ljudi dolaze u kontakt jedni s drugima, a nije moguće održati fizički razmak od minimalno dva metra – rekao je Božinović na konferenciji za novinare.

Maske za lice ili medicinske maske građani su obavezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme – preko usta i nosa, dodao je.

Maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjetu pacijentima, zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i posjetitelji korisnicima, vozači i ostali zaposlenici u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom saobraćaju.

Također ih trebaju nositi zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavnicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju ili pripremi jela, pića i napitaka, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79