U Hrvatskoj pronađeni glodavci za koje se mislilo da su izumrli

Stanovnici Vučedola kod Vukovara javili su da su pronašli koloniju životinje za koju se više od 50 godina smatralo da je izumrla u Hrvatskoj.

U blizini Vukovara otkriveni su brojni primjerci slijepog kučeta, jedne vrste glodavca. Ovo je mnoge iznenadilo, s obzirom da se ova vrsta do sada vodila kao izumrla u Hrvatskoj.

“Vidjela sam u vrtu da se stabljika poriluka trese. Muž je štihačom izvukao čudnu dlakavu životinju, veću od krtice, bez repa i očiju”, ispričala je za Hrvatski radio Vukovar Snježana Ištuk te dodala da im je slijepo kuče pojelo 80 posto biljaka krumpira.

Fotografije ovog glodavca poslala je u Javnu ustanovu za zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije, a voditelj ustanove Pavao Dragičević ih je pregledao te je odmah po dojavi izašao na teren.

“Radosna je vijest čuti da postoji živa kolonija slijepoga kučeta na Vučedolu. Ovo nam je dragocjen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će specijalizirana ekipa iz Zagreba i obaviti genska istraživanja kako bismo doznali porijeklo ovih vučedolskih glodavaca o čijem sam pronalasku već obavijestio ministarstvo”, kazao je Dragičević.

Dragičević je dodao i kako će vlasnicima podmiriti nastalu štetu te možda preseliti koloniju ovih glodavaca na drugu lokaciju, piše Telegram.

Inače, slijepo kuče je u 19. stoljeću i početkom 20. stoljeća živjelo na području Srijema od Vinkovaca prema Srijemskoj Mitrovici. U drugoj polovici 20. stoljeća zabilježena su nalazišta u Andrijaševcima, Nuštru, Antinu i Pačetinu, no od 1984. godine smatralo se izumrlom vrstom jer terenska istraživanja nisu urodila pronalaskom kolonija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79