U Hrvatskoj se jačaju Oružane snage a u BiH se pokušavaju kroz politiku oslabiti

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, s kolegama iz Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, primio je u službenu posjetu ministra odbrane Republike Hrvatske, Marija Banožića.

Glavna tema sastanka bila je bilateralna vojna saradnja dvije zemlje. Tema je mnogo, a većina ih se veže za NATO i evropski put. Ministar Helez je izjavio da je ovo legalna i zvanična posjeta u odnosu na neke druge koje se upriliče s predstavnicima vlasti iz Hrvatske.

Onako kako to i dolikuje najboljim domaćinima, uradio je državni minstar odbrane Zukan Helez i dočekao kolegu ministra odbrane Republike Hrvatske Marija Banožića. Iako dva ista ministarstva, ali dva različita sistema i vrednovanja u državama. Koliko je važno osnaživanje oružanih snaga, svjesna je Hrvatska koja povećava budžet iz godine u godinu.

Ovogodišnji im je viši u odnosu na prošlu godinu za 32 miliona eura, a u konačnici je više od milijardu eura i tu se neće stati, plan je da se povećava kako za narednu, tako i za 2025. godinu. Ono što nadležne ohrabruje iz Bosne i Hercegovine, jeste poruka iz Hrvatske da snažno podržavaju cjelovitost BiH piše Hayat.

Dok se u Hrvatskoj jačaju oružane snage, u BiH se pokušava kroz politiku oslabiti, jer ministarstvo odbrane raspolaže s tek nešto više od 300 miliona maraka. Oni su zatražili povećanje budžeta za iduću godinu kako bi se ojačale oružane snage kroz nabavku vojne opreme, municije i naoružanja, što je ministar finansija BiH ocijenio kao bahatost i neracionalnost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79