U Hrvatskoj stiže nova oluja: Upaljen crveni alarm

Istru i veći dio Dalmacije u petak navečer zahvatilo je novo nevrijeme praćeno jakim udarima juga, negdje i do 140 kilometara na sat. Kako javljaju regionalni mediji, poplavile su obale, trajektne, brodske i katamaranske linije bile su u prekidu, a jaki vjetrovi rušili su stabla.

Međutim, prema svemu sudeći ništa bolja nije prognoza za danas, ali i naredne dane.

Državni hidrometerološki zavod (DHMZ) danas je izdao crveno upozorenje za veći dio Jadrana što je jako rijetko i dođasa se tek nekoliko puta godišnje.

– Crveni alarm označava izrazito opasno vrijeme. Udari juga mogli bi dosezati 120 kilometara na sat, a vrijeme će biti izrazito nestabilno. U većini krajeva pretežno oblačno s kišom koja će lokalno biti obilna, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima. Na moru su moguće i nevere. Najmanje se oborine očekuje na jugu zemlje te posebno u Slavoniji i Baranji gdje će biti djelomice sunčano s promjenljivom oblačnosti i uglavnom bez kiše. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren jugoistočni, u gorju s jakim udarima, a u središnjim krajevima prolazno sjeveroistočni. U Dalmaciji će puhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, poslijepodne u jačanju na olujno, dok će na sjevernom Jadranu jugozapadnjak okrenuti na buru i sjeverac, a u noći na nedjelju zapuhat će jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka u većem dijelu zemlje od 15 do 20, ali u središnjim i gorskim krajevima između 9 i 14 stepeni- piše DHMZ.

Sutra u susjednoj zemlji će biti slično vrijeme, ali dobra vijest je da će će jugo slabjeti.

– Promjenljivo, kišovito i vjetrovito. Kiša već ujutro na Jadranu i predjelima uz njih, od sredine dana u središnjoj Hrvatskoj, navečer i u istočnoj. Lokalno će biti obilne oborine, a na Jadranu su moguća i grmljavinska nevremena. Puhat će umjeren do jak jugoistočni vjetar koji će u središnjim i gorskim predjelima oslabjeti tijekom dana. Na Jadranu jako i olujno jugo postupno u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak te sjeverozapadnjak, najprije na sjevernom dijelu. Jutarnja temperatura na kopnu i sjevernom Jadranu od 9 do 14, najviša između 14 i 19 stepeni – piše DHMZ.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79