U Hrvatsku stiže nevrijeme, izdat narandžasti alarm ! OPREZ!

 

Pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u Hrvatskoj kasno poslijepodne i uvečer mjestimično, uglavnom u centralnim i istočnim predjelima, dok je u zagrebačkoj i osječkoj regiji moguće jače grmljavinsko nevrijeme.

Iz Hidrometeorološkog zavoda (HMZ) Hrvatske građane su upozorili da budu spremni na potencijalnu štetu koju takva nevremena donose te da se zaštite od munja. Iz HMZ-a su napomenuli da su moguća oštećenja na imovini, te na drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i grad.

Mogući su i prekidi u aktivnostima na otvorenom, kao i u saobraćaju, prenose hrvatski mediji. Narandžastom bojom, koja upućuje na opasno vrijeme, označene su zagrebačka i osječka regija, dok su karlovačka i gospička označene žutom bojom koja označava potencijalno opasno vrijeme.

Upozorenje zbog mogućeg nevremena dobili su i brojni korisnici “Hrvatskog Telekoma”, koji ih je pozvao da zaštite opremu.

– Danas se očekuje grmljavinsko nevrijeme na vašem području. Kako biste zaštitili svoje uređaje preporučamo da isključite telefonski i strujni kabel iz utičnice – stoji u SMS-u koji je HT poslao svojim korisnicima. Uz ranije navedene četiri regije, za nedjelju je žuto upozorenje izdano i za kninsku regiju, a posebno upozorenje izdano je i svim pomorcima koji bi se sutra između 2 i 10 prijepodne mogli naći u Velebitskom kanalu. DHMZ upozorava da je mjestimice pojačana bura, a najjači udari vjetra iznosit će 35 čvorova (65 km/h). Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, piše DHMZ.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79