U iščekivanju masovnije imunizacije: gdje i kako bh. građani mogu putovati?

Ljetna sezona, sezona godišnjih odmora je na pragu. Bh. građani već drugu godinu zaredom ne mogu putovati baš gdje žele. Osim turističkog aranžmana, sada moramo ispuniti i niz dodatnih uvjeta.

Susjedna Hrvatska jedna je od najčešćih destinacija bh. građana kada je riječ o ljetovanju. U ovu zemlju možete ući ako imate negativan PCR test, potvrdu da ste prije najmanje 14 dana primili drugu dozu cjepiva, ili potvrdu da ste koronavirus prebolovali u posljednjih šest mjeseci.

Još jedna zemlja regije koju naši građani često posjećuju je Crna Gora. Za razliku od Hrvatske, u ovu zemlju možete ući bez ikakvih ograničenja, a svi granični prijelazi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine su otvoreni.

Destinacija koja je često u ponudi turističkiih agencija naše zemlje je i Albanija. U ovu zemlju, također, možete bez ograničenja. Ono što vam treba je dokaz o rezervaciji smještaja, a pojačani su i zdravstveni pregledi na aerodromima.

Za putovanje u Tursku, potrebno je imati negativan PCR test, te putni obrazac koji je potrebno ispuniti 72 sata prije ulaska u zemlju kako bi mogli ući u ugostiteljske objekte i trgovačke centre. Mjere kontrole zdravlja putnika provode se na svim ulazima u zemlju.

Putovanja u Italiju iz turističkih razloga zabranjena su. Neki od izuzetaka su studenti, poslovni ljudi, stanovnici EU, ili zdravstveni odnosno hitni razlozi putovanja. Na granici je također potreban negativan PCR test, a potom desetodnevna samoizolacija.

Na ljetovanje u Grčku, čini se, ove godine nećete moći jer Grčka za sada ne dozvoljava ulazak građanima BiH, osim ako ne posjeduju vizu neke od država EU. U ovu zemlju možete putovati samo u izuzetnim situacijama, u slučaju liječenja ili poslovnih obveza.

Ukoliko se epidemiološka situacija poboljša, i uvjeti ulaska u ove u zemlje bit će ublaženi. Međutim, i naša zemlja prepuna je turističkih destinacija. Ako se odlučite odmoriti u BiH, uživat ćete u prirodnim ljepotama po niskim cijenama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79